Image default

Szójaitalokat teszteltünk

A Szupermenta legújabb terméktesztjén 15 szójaitalt ellenőriztünk, melyek mind külföldön gyártott termékek voltak. Tudni szeretnéd, hogy állták ki a laboratóriumi, hatósági és kedveltségi próbát, és hogy melyik nyerte el a kóstolók tetszését? Olvasd el összefoglaló cikkünket!

Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak a növényi italok, hiszen ezek a termékek alternatív megoldást jelenthetnek a tehéntej helyettesítésére a tejfehérje-allergiában illetve laktóz-intoleranciában (köznapi nevén: laktózérzékenységben) szenvedők számára.

Ha érdekli, milyen növényekből készülhet még tejhelyettesítő, kattintson korábbi cikkünkre!
A szójaitalok ellenőrzése során az alábbi paramétereket vizsgáltuk:
  • laktóztartalom,
  • gluténtartalom,
  • GMO-tartalom,
  • fehérjetartalom,
  • tejfehérje tartalom,
  • vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetében vitamin-tartalom,
  • kalcium jelenlétére való utalás esetében kalcium-tartalom, valamint
  • termékek jelölésének jogszabályi megfelelősége.

Mivel sem közösségi, sem nemzeti szintű jogi szabályozás nem ír elő szójaitalra vonatkozó számszerű minőségi jellemzőket, így a különböző szójaitaloknak a rájuk vonatkozó termékspecifikációban foglaltaknak kell megfelelniük.

A külföldi gyártók termékspecifikációt bocsátanak a termékeiket forgalmazók rendelkezésére, ami tulajdonképpen az adott élelmiszer adatlapja, amely annak főbb jellemzőit tartalmazza, és amelyben a termékre vonatkozó minőségi paraméterek is megtalálhatók.

„Mentes” szójaitalok

Mivel a szójaitalok a köztudatban tejhelyettesítő élelmiszerként vannak jelen, kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy megbizonyosodjunk, hogy ezek a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e az előírásoknak.

A szójaitalokról általánosságban elmondható, hogy laktózmentes élelmiszerek. Noha a laktózmentességre vonatkozó állítás feltüntetési feltételét még közösségi és nemzeti szinten sem állapították meg, általánosságban azonban elmondható, hogy egy termék akkor tekinthető laktózmentesnek, ha legfeljebb 0,1 g/100 ml (vagy 100 g) laktózt tartalmaz.

A „gluténmentes” felirat – közösségi szabályozás alapján – azon élelmiszerek jelölésére kerülhet fel, melyekben a gluténtartalom a végső fogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.

A “gluténmentes” és/vagy “laktózmentes” felirattal ellátott szójaitalok laboratóriumi vizsgálata során laktóz- és gluténtartalomra vonatkozóan sem állapítottunk meg kifogást.

A hatósági laboratóriumi vizsgálatok tejfehérje jelenlétét sem mutatták ki egyetlen szójaitalban sem, ami igazolja, hogy teljes mértékben növényi alapanyagú termékekről van szó.

szója

Fehérje-szemle és GMO vizsgálat

Minden terméknél ellenőriztük, hogy a tápértékjelölésen szereplő fehérjetartalom összhangban van-e a termékben megtalálható mennyiséggel. A kapott értékek alapján minden szójaital megfelelt.

Szója alapanyagú élelmiszer révén fontosnak tartottuk, hogy valamennyi termék esetében elvégezzük a GMO-vizsgálatot is. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a szójaitalokban GMO nem volt kimutatható.

Előző cikkünkben részletesen olvashatnak a GMO-ról és a GMO-mentesség jelöléséről is!
Hozzáadott kalcium és vitaminok jelenléte a szójaitalokban

A vizsgált 15 termékből összesen hat jelölésén utaltak a kalcium jelentős mennyiségére. Háromnál Lithothamnium algakivonat hozzáadásával, kettőnél kalcium-karbonát, ill. egynél trikálcium-foszfát hozzáadásával növelték a szójaital kalciumtartalmát. Továbbá három termék jelölésén szerepelt B2, D2, B12 hozzáadott vitamin tartalomra vonatkozó információ.

Kíváncsi a Lithothamnium alga jellemzőire? Kattintson korábbi cikkünkre!

Ez is érdekelheti

A közösségi szabályozás értelmében az italokban – így a szójaitalokban is – a vitaminokat és ásványi anyagokat abban az esetben lehet feltüntetni a tápértékjelölésben, ha 100 ml-ben a beviteli referenciaérték (NRV) legalább 7,5 %-a jelen van. A kalcium esetében az NRV érték 800 mg, melynek 7,5 %-a 60 mg.

Fontos kiemelni, hogy ez csak az italok esetében érvényes, minden egyéb élelmiszer esetében a vitaminokat és ásványi anyagokat akkor lehet feltüntetni a tápértékjelölésben, ha mennyiségük 100 ml-ben vagy 100 g-ban a beviteli referenciaérték (NRV) legalább 15 %-át elérik.

Az érintett 6 termék tápértékjelölésén a minimum 60 mg-os érték dupláját, azaz 120 mg/100 ml kalciumot jelöltek. Az Európai Bizottság által készített útmutatóban foglaltak szerint az ásványi anyagok – így a kalcium is – 35 %-kal térhet el negatív-, illetve 45 %-kal pozitív irányba a jelölésen feltüntetett értéktől. Ez az érintett termékek esetében 77,7 mg – 175 mg közötti érték, mivel a jelölésükön 120 mg/100 ml kalcium jelenlétére utaltak.

A laboratóriumi vizsgálatok eredménye valamennyi érintett termék esetében – a toleranciákat figyelembe véve – megfelelő eredményt mutatott a vizsgált kalcium és vitaminok mennyisége tekintetében.

Jelölési problémák

A szójaitalok terméktesztjén a vizsgált 15 termékből 10 esetben volt probléma a jelölést illetően. Jellemzően a tápérték jelöléssel, a magyar nyelvű címkével akadtak gondok, de a tárolási feltétel megjelenítése és a termék kezelésére való utalás (UHT) feltüntetése is helytelen volt. A jelölési hiányosságok miatt a termékek forgalmazóit  figyelmeztetésben részesítjük, és kötelezzük a hibák kijavítására.

A termékcsoport megnevezését viszont minden esetben megfelelően használták a forgalmazók. A vizsgált termékek közül egyiket sem tüntették fel helytelenül „szójatejként”, hanem mind a 15 dobozon szójaital megnevezés szerepelt.

Jelölésről szóló cikkünkből megtudhatja, pontosan milyen hibákkal találkoztak szakembereink!
Kedveltségi vizsgálat

A Szupermenta terméktesztek hagyományaihoz híven elvégeztük a termékek kedveltségi vizsgálatát is, melynek pontjai alapján állítottuk fel a Szupermenta rangsorát.

Laikus és szakértő kóstolók egyaránt pontozták a termékeket vakteszteléses módszerrel.

1-5 közötti skálán értékelték a szójaitalok külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.

A kóstolók kedvence az Alpro szójaital hozzáadott kalciummal és vitaminokkal lett. Másodikként végzett az Alpro bio szójaital. A dobogósok sorát pedig a Happy Soya szójaital kalciummal és vitaminokkal zárta.

Letölthető táblázatunkban a részletes vizsgálati eredmények is megtalálhatóak!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk