Image default

Érdekességek a szójáról

Mi az a szója? Mit érdemes tudni a hazai szójabab termesztésről? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak cikkünkben.

Mi az a szója?

A szójabab vagy elterjedtebb nevén a szója ázsiai eredetű haszonnövény, a távol-keleti konyha leggyakrabban használt és legjellemzőbb alapanyaga. A szójáról alkotott keleti filozófia a mértékletességre épül, ennek fenntartása kulcsfontosságú a táplálkozásban, melyet a legrégebbi – 1330-as – kínai ételekről szóló császári könyv is megemlít. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet  nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak közé sorolja a szójababot. A szója népszerűségének forrása többek között az, hogy többféle élelmiszer is készül belőle, rendkívül sokrétű a felhasználási köre.

Ez is érdekelheti

Mit értünk GMO alatt?

A GMO (genetikailag módosított szervezet) olyan szervezet, melynek a genetikai állományát mesterséges úton változtatták meg, melynek következtében az adott szervezetben és utódaiban, új tulajdonság/tulajdonságok jelennek meg. A hagyományos nemesítés során azonos, vagy rokon fajok keresztezésével, természetes úton állítják elő a kedvező tulajdonságú új fajtát, a genetikai módosítás során viszont akár nem rokon fajok, sok esetben vírusok, vagy baktériumok génjeit ültetik be a GMO fajtába.

Véletlenszerű, hogy az új tulajdonságot hordozó gének hová épülnek be a gazdaszervezet genetikai állományába, ezért nem tudhatjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek a GMO-kat fogyasztó szervezetekre, illetve a környezetre nézve. Emiatt a GMO-k termesztése, valamint élelmiszeripari és takarmánycélú felhasználása az Európai Unióban csak szigorú hatástani vizsgálatokat is magába foglaló, előzetes engedélyezési eljárás után lehetséges. Ezért fordulhat elő, hogy a világ más országaiban engedélyezett módon termelt és fogyasztott GMO az EU-ban tiltott. Például az Egyesült Államokban többnyire GMO-s szójababot termesztenek. Magyarországon tilos GMO-s növények termesztése.

Hazai szója termesztés, cél a GMO-mentesség

A nemzeti agrárstratégia kiemelt pontja a Nemzeti Fehérjeprogram, melyben az állatállomány takarmánybázisának biztosítását minél több hazai forrású, GMO-mentes fehérje előállításával célozzák meg. A GMO-mentességre való törekvés tovább növelheti a keresletet a hazai szójabab iránt a környező országokban. Hosszú távon a szója vetésterületének jelentős növelése a terv, a végső cél pedig 100.000 ha-t meghaladó felületre – 300 ezer tonna saját termesztésű, GMO-mentes szója előállítása.

Még többet olvashattok a szója magyarországi termesztéséről a NÉBIH honlapján

Forrás: Balikó Sándor – Bódis László – Kralovánszky U. Pál, Budapest, 2007, Mezőgazda Kiadó, kormány.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk