Image default

A tejsavófehérje-por előállítása

Az állati eredetű fehérjeporok gyakori alapanyaga a tejsavófehérje. Ha kíváncsi rá, hogyan állítják elő a por alakú tejsavófehérjét, olvasson tovább!

A savófehérje a tejtermékgyártás (pl. sajtgyártás) mellékterméke. A fennmaradó, fel nem használt folyadékot (savót) összegyűjtik, majd szűrők segítségével elválasztják a savófehérjéket. A folyadék ezután további koncentrálási, szűrési, elválasztási és tisztítási fázisokon megy keresztül (pl. membránszűrés, ioncserés kromatográfia, enzimatikus hidrolízis), amellyel koncentrált és tiszta tejsavófehérjét állítanak elő. Végül egy szárítási fázissal eltávolítják belőle a vizet, így kapjuk meg a por alakú tejsavófehérjét.

A tejsavófehérje-por előállítása tehát többféle módon történhet. Az alábbi infografikán egy lehetséges gyártási folyamatot mutatunk be.

A membránszűrés (MF) egy hideg hőmérsékletű elválasztási eljárás, amely porózus membránokat használ. A membránok különböző pórusméreteiknek köszönhetően képesek akár a baktériumok eltávolítására, a savó zsírtalanítására, a szénhidrátok és ásványi anyagok átengedésére, valamint a savófehérje megtartására.

A membránszűrésnek több típusa is van aszerint, hogy milyen méretű anyagot kell kiválasztani a folyadékból. A négy típusát fordított ozmózisnak, nanoszűrésnek, ultraszűrésnek és mikroszűrésnek nevezik a pórusméret növekedésének sorrendjében. Az ultraszűrés (UF) nagyobb pórusú membránokat használ, amelyen a sók, cukrok, szerves savak és kisebb peptidek áthaladnak, míg a fehérjék, zsírok és poliszacharidok nem. A mikroszűrés (MF) során csak a lebegő szilárd anyagok, baktériumok és zsírcseppek nem tudnak áthaladni a membránon.

A keresztáramú szűrés (cross-flow filtration) számos előnyt biztosít a hagyományos szűréssel (dead-end filtration) szemben. A termékáram folyamatosan halad át a membránon, nincs szűrőpogácsa, amely szennyeződéshez és egyenetlen áramláshoz vezethetne. Lehetővé teszi a folyamatos, automatizált szűrést és egyenletes termékminőséget eredményez. Nincs szükség szűrési segédanyagokra és a membránok élettartama meghosszabbodik.

Az ioncsere egy olyan folyamat, amely szelektíven izolálni tud bizonyos fehérjeösszetevőket (töltésük különbségei alapján szétválasztja őket.)

Hidrolizálás során a fehérjéket fizikai kezeléssel (hővel, savval) vagy enzimekkel való kezelése révén a természetes emésztési folyamatot utánozva kisebb egységekre bontják (peptidekre). Az „előemésztés” miatt a hidrolizált fehérjék funkcionalitása nő, jobb emulgeáló és érzékszervi tulajdonságokkal (szín, íz textúra) rendelkeznek és gyorsabban felszívódnak a bélben.

A proteáz a fehérje hidrolízis során leggyakrabban használt enzim.

Az állati eredetű fehérjeportesztünk során vizsgált valamennyi hidrolizált tejsavófehérjét enzimatikus kezeléssel állították elő. A hidrolizálás többségében tejsavó-izolátumból, ritkábban tejsavó-koncentrátumból történt. A hidrolizálás mértékében is különbségek mutatkoztak, gyakran alkalmaztak részben hidrolizált tejsavófehérjét, mivel azzal jobb érzékszervi tulajdonságok érthetőek el (kevésbé lesz keserű ízű).

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk