Image default

Édesítőszer, aminosav és szója – avagy mit miért vizsgáltunk a növényi és az állati eredetű fehérjeporokban?

A tesztünkben résztvevő fehérjeporokon a szakembereink több laboratóriumi vizsgálatot is elvégeztek. Ha kíváncsi arra, miért éppen a termékek édesítőszer-, aminosav- és szójatartalmát vizsgáltuk, olvasson tovább!

Édesítőszer

A tesztekben szereplő fehérjeporok szinte kivétel nélkül tartalmaztak szukralózt, valamint több termék tartalmazott aceszálfum-K és szteviol-glikozidok édesítőszert is. Az édesítőszerek megengedett felhasználható mennyiségét az élelmiszergyártás során rendelet szabályozza, ezért vizsgáltuk a termékek édesítőszer-tartalmát.

A vizsgált növényi fehérjeporok közül egy termékhez xilitet is használtak, azonban az adalékanyagokra vonatkozó uniós rendelet értelmében ez az édesítőszer nem alkalmazható sem a növényi sem az állati eredetű proteinporokban. Az állati eredetű fehérjeporoknál egy termék szukralóztartalma meghaladta a vonatkozó rendeletben, a kész italra megállapított 300 mg/l határértéket. Az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult.

Aminosav

Az aminosavak a fehérjék építőelemei. A természetben és az élő szervezetekben szabad és kötött formában egyaránt megtalálhatóak. A fehérjék rengeteg különböző aminosavból állnak, minden fehérjének megvan a maga aminosav profilja. Vannak köztük esszenciálisak, amelyeket a szervezetünk nem tud önállóan előállítani, és nem esszenciálisak, amelyeket a szervezetünk elő tud állítani.

A fehérjeporok egyik fontos minőségi jelzője, hogy milyen aminosav profillal rendelkeznek, a tejsavófehérjék természetes aminosavtartalma mellett a gyártás során további aminosavakat adhatnak a termékekhez.

A laboratóriumi vizsgálatok két állati eredetű terméknél több aminosav esetén a jelölésen feltüntetett mennyiséghez képest kevesebbet, három fehérjepornál pedig többet mutattak ki. Az érintett vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult.

Szója

Fontos az allergiát, intoleranciát kiváltó anyagok jelenlétének ellenőrzése azoknál a termékeknél, ahol az előállító a biztonságos fogyasztást garantálja az arra érzékenyek számára is.  Ilyen allergén a szója is, melynek jelölése kötelező az élelmiszerek csomagolásán. A vizsgált fehérjeporok között szerepeltek szójamentesek is, ezért ezeknél a termékeknél a „mentességre” utaló állítás valódiságát ellenőrizték a szakembereink.

A vizsgálati eredmény szerint egy növényi fehérjepor – a jelöléssel ellentétben – tartalmazott szóját. Az érintett vállalkozás által megküldött dokumentációkból kiderült, hogy a termékben 20%-os arányban volt egy szójafehérje-összetevő, ezt azonban nem tüntették fel. A szója allergént kötelező jelölni az összetevők között. Élelmiszerbiztonsági hiba miatt a hatóság kötelezte az érintett vállalkozást a termék forgalomból való kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására még a tesztfolyamat elején. Végül nemcsak a vizsgált terméket érintette a hiba, hanem többféle ízesítésű és kiszerelésű fehérjeport is, amelyekkel szemben szintén intézkedett a Nébih.

Ha kíváncsi a növényi és az állati fehérjeporok részletes vizsgálati eredményeire, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk