Image default

Miket találhatunk a növényi és az állati eredetű fehérjeporok összetevői között?

Más termékekhez hasonlóan a fehérjeporok esetében is fontos szempont lehet, hogy mit tartalmaznak a készítmények. Tesztjeink során ezt is tüzetesen megnéztük. Lássuk, hogy a Szupermenta által vizsgált csokoládéízű fehérjeporokban melyek a leggyakoribb összetevő csoportok!

Fehérje

A fehérjetartalom nagyon széles skálán mozoghat és különböző forrásból származhat.

Alapesetben az állati eredetű fehérjeporokban a tejsavófehérje valamilyen formáját használják. Találkozhatunk például izolátummal, hidrolizátummal vagy koncentrátummal is. A vizsgált állati eredetű készítmények fehérjetartalma 67,9% és 86,7% között mozgott.

Tesztünkben vizsgáltuk az egyre népszerűbb vegán verziókat is, amelyek leginkább rizs- és borsófehérjét tartalmaztak. Azonban az összes tesztelt növényi alapú fehérjepor többféle fehérjeforrás kombinációjából készült, amelyeknek a fehérjetartalma 55,8% és 77,7% közötti volt.

Kakaópor

Mivel a tesztünk során kizárólag csokoládéízű fehérjeporokat vettünk górcső alá, a vizsgált termékek majdnem mindegyikében megtalálható volt a zsírszegény kakaópor.

Édesítőszerek, aromák

A csomagoláson feltüntetett információk szerint minden vizsgált termék tartalmazott valamilyen édesítőszert. Ez a legtöbb esetben a szukralóz nevű mesterséges édesítőszer, de előfordult még a fehérjeporokban aceszulfám K és szteviol-glikozid, az aromák közül pedig leggyakrabban csokoládéaromát használtak.

Aminosavak

Egyes termékekben megtalálhatóak hozzáadott aminosavak is. A vizsgált állati eredetű fehérjeporokban a leggyakoribb hozzáadott aminosavak között az L-arginin, az L-glutamin, L-leucin, L-valin, és L-izoleucin szerepelt.

Egyéb összetevők

Az említett összetevők mellett a termékek különféle adalékanyagokat is tartalmazhatnak, mint például:

  • csomósodást gátló anyagok, pl.: szilícium-dioxid,
  • emulgeálószerek, amelyek lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes és stabil elkeveredését, pl.: lecitinek,
  • stabilizátorok, pl.: foszfátok,
  • sűrítőanyagok, ez a legtöbb esetben a xantángumi, ami az élelmiszerek állományának kialakítását segíti elő.
Kíváncsi, hogy a fehérjék miért nélkülözhetetlen elemei a szervezetünknek? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk