Image default

A „tölteni való ” paprikák kedveltségi vizsgálata

Kísérletező hangulatban voltunk, ezért a korábban vizsgált paprikavetőmagokat szakembereink segítségével elvetettük, felneveltük, majd a teszt utolsó lépéseként a megtermett paprikák kedveltségi vizsgálatát is elvégeztük. Ha kíváncsi, milyen eredmények születtek, olvasson tovább!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait. Jelen esetben a paprikavetőmagok mintáinak termései vettek részt a kóstolón, a korábbi terméktesztünket kiegészítve.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 18 fajta paprikát kóstolhattak meg, melyek között 5 csípős és 13 nem csípős paprika szerepelt.

Tudta?

A termékek név szerint: Amy, Szentesi piacos, Fehér kos, Hétvezér F1, Bácskai fehér, Szintetikus cecei, Albaregia, Cecil F1, Balaton F1, Jász F1, Fehérözön, Táltos, HRF F1, Brilliant F1, Javított bogyiszlói, Sobor, Boni és Kincsem F1. Ezek közül a Szentesi piacos, a Balaton F1, a Jász F1, a Javított bogyiszlói és a Sobor csípőspaprika.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik fajtát takarja.

Tudta?

A termékek többségéből egy fajtából egy minta található meg tesztünkben. Kivételt képez ez alól a Bácskai fehér, Szintetikus cecei, Cecil F1, Fehérözön és a Táltos, melyekből két különböző forgalmazó vetőmag mintája is szerepelt a vizsgálatunkon.

A résztvevők összesen öt szempont mentén értékelték a paprika terméseket.

  • Külső megjelenést és színt tekintve az adott fajtára jellemző. Jelen esetben sárgás, zöldes szín jellemzi.
  • A termék illata megfelelő, ha finom paprika illat jellemzi. Ne legyen vegyszeres, kellemetlen szagú.
  • Íze harmonikus, jellegzetes paprika íz dominál. Ne legyen „fűízű”, illetve lecsó ízű.
  • A hús vastagsága se nem túl vastag, se nem túl vékony. Megfelelően lédús.
  • A paprika héja ne legyen túl vastag, rágós. Ellenkező esetben nehezen emészthető, és az élvezeti értékéből is veszít.

A paprika fajták kedveltségi vizsgálata során kóstolóink véleménye alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a nem csípős „tölteni való paprikák” közül a legkedveltebb fajta az Amy lett. A második helyen a Kincsem F1, míg az értékelés alapján harmadikként a Hétvezér F1 fajta végzett.

A csípős paprikák közül kóstolóink tetszését leginkább a Balaton F1 fajta nyerte el. Második lett a Jász F1, harmadik helyen pedig a Szentesi piacos fajta végzett.

A kedveltségi vizsgálat eredményei megtekinthetőek a táblázatunkban!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk