Image default

Szupermenta paprikák nevelkedtek Monorierdőn, a Nébih Fajtakitermesztő Állomásán

Tavaszi paprikavetőmag terméktesztünk folytatásaként a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán tovább vizsgáltuk a tesztben résztvevő termékeket, ugyanis el is vetettük a magokat. Cikkünkben bemutatjuk a kísérlet részleteit és az eredményeket!

Korábbi tesztünkben összesen 23 tölteni való paprikavetőmagot vizsgáltunk. Szerettük volna a gyakorlatban is kipróbálni, hogy a vetőmagokból valóban olyan növények fejlődnek-e, mint amit a csomagolásokon ígérnek, ezért a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán szakembereink segítségével saját „paprikaiskolát nyitottunk”. A termékeket a vetőmag elvetésétől a kifejlett „tölteni való” paprika betakarításáig figyelemmel kísértük.

A tavaszi paprikavetőmag termékteszt eredményeiről itt olvashat!

Tudta?

A Fajtakitermesztő Állomáson azt vizsgálják, hogy a Magyarországon előállított, fémzárolt és forgalomba kerülő vetőmagvak és növényi szaporítóanyagok a felszaporítások során mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. Ez a vizsgálat a vetőmag-minősítés egyik fontos része, melyhez a fajtakitermesztési szabvány protokoll szerint paprika estében mintánként 240 növényre van szükség.

A kísérlet menete

A paprikavetőmagokat a hozzáértők április elején 5×5 cm-es cellaméretű tálcákba vetették el szemenként, kb. 0,5 cm mélyre, majd alapos öntözés után 20-22 °C-os hőmérsékletű fóliában helyezték el. A napi munka az öntözésre és a klímaszabályozásra, azaz a szellőztetésre terjedt ki.

Két hét múlva már kibújtak a növények.

paprika

Később már nagyobb palánták fejlődtek.

parika

Szakembereink a kiültetést május végén végezték el az előkészített aprómorzsás talajba. A 23 minta paprikapalánta 20-20 egyedét ültették ki 20-25 cm-es tő-, és 75 cm-es sortávolságra. A növényeket csepegtető szalag segítségével öntözték heti 1-2 alkalommal, az időjárástól függően.

Tudta?

A kiültetésre alkalmas növény edzett, 6-8 sötétzöld színű levélpárral, virágbimbóval rendelkezik. Zömök, nem megnyúlt, szára erős, tápanyaggal jól ellátott. Kártevőktől, kórokozóktól mentes. A tápkocka gyökérzettel jól átszőtt, fehér színű, sok hajszálgyökeret tartalmaz.

Ez is érdekelheti

Jó tanácsok otthoni paprikaneveléshez! Kattintson!

A június eleji lombtrágyázásnak köszönhetően a növények növekedni, majd virágozni kezdtek.

Július közepén a növények meghozták az első terméseiket.

Kíváncsi, milyen fajtái vannak a töltésre alkalmas paprikának? Cikkünkből kiderül!
Lássuk az eredményeket!

A vizsgálat során a következő szempontok szerint vizsgáltuk a paprikákat: a 23 különböző minta „tölteni való” paprikavetőmag termését összevetettük a csomagoláson feltüntetett képpel, a tasakon szereplő leírással,valamint a hivatal adatbázisában szereplő fajtaleírással.

Egy esetben találtunk apró eltérést: a vetőmag csomagolása szerint a növény bogyója felálló, míg az általunk nevelt paprika bogyója csüngő helyzetű volt.

Összességében elmondhatjuk, hogy jól vizsgáztak a termékek; egy termék kivételével mindegyik paprikavetőmagból az ígért növény fejlődött.

Eredmények képekben
Szupermenta-tipp

Mivel sokan próbálkoznak otthon a termésből vett mag elvetésével, kíváncsiak voltunk, mennyire eredményes ez a módszer. Egy boltban/kereskedelemben vásárolt paprikából kigyűjtött magokat is elvetettük, és figyelemmel kísértük a fejlődésüket.

Az elvetett 40 magból mindössze egy palánta fejlődött ki. A többi növényhez hasonlóan ezt is kiültettük, és július közepén termést is hozott. Tapasztalataink tehát azt mutatják, hogy ez a módszer kevésbé eredményes. Amennyiben mégis termésből vett magot szeretnénk vetni, akkor első lépésként érdemes megvárni, hogy teljesen beérjen a paprika! Ezután szárítsuk meg a magjait, és úgy vessük el!

Ha már kísérleteztünk, természetesen a kedveltségi vizsgálat sem maradt el! Kattintson az eredményekért!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk