Image default

A tavasz már itt, az aktuális tesztünkön pedig a paprika vetőmagoknál a pont

Legfrissebb eredményeinket most a veteményezés szerelmeseinek ajánljuk, hiszen ez alkalommal a közkedvelt „tölteni való”, azaz TV paprika vetőmagok kerültek a Szupermenta „kiskertjébe”. 23 terméket vizsgáltunk meg kívül-belül abból az apropóból, hogy a magyar konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga a tölteni való paprika. Pörkölt, húsleves, babgulyás, saláták… Tovább is van, mondjuk még? Inkább csapjunk bele a lecsóba! Az eredményekért olvasson tovább!

Vessük el a teszt alapjait

Ha a legnépszerűbb paprikavetőmag-típust szeretnénk meghatározni, elég nehéz feladatra vállalkoznánk, hiszen mindenki mást szeret. Azt viszont elmondhatjuk, hogy télen inkább a pritamin és kápia típusokkal, nyáron legfőképpen a tölteni való fajtákkal találkozunk a piaci kínálatban és a konyhában. Tavasz lévén, az aktualitást figyelembe véve, mi az utóbbit, vagyis a tölteni való paprika vetőmagokat teszteltük.

Alapvetően megkülönböztetünk profi előállítóknak készített csomagolásokat, amelyek jóval több magot tartalmaznak, valamint a kiskereskedelmi láncokban található, úgynevezett standard csomagolású – színes tasakos – kiszereléseket, amelyeket el is hoztunk magunkkal az üzletekből. Most is mint mindig, nagyobb áruházláncokban szereztük be a termékeket. A begyűjtött fajták között volt például Bácskai fehér, Táltos, Cecei szintetikus és Bogyiszlói paprika, amelyek mind töltésre alkalmasak. Összesen 23 terméket vizsgáltunk. Íz szempontjából 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe. Továbbá 8 hibrid termék, melyek közül egy csávázott (ezt fel is tüntették a csomagoláson), a többi pedig „szabadelvirágzású” termék volt.

Kíváncsi milyen töltésre alkalmas paprika fajtákkal találkozhatunk? Kattintson!

Tudta?

A csávázás egy vetőmagkezelési módszer. Lényege a kelő, még gyenge csíranövények védelme a talajból jövő, a magban vagy a magon élő károsítókkal szemben.

A hibrid vetőmagok két különböző vetőmag keresztezését jelentik, a jó tulajdonságokat figyelembe véve és a jobb eredmény érdekében hozzák létre ezeket a termékeket.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • Csírázóképesség – ezen belül ép csíranövény, abnormális csíra mennyisége, holt mag mennyisége,
  • tisztaság (felmérő vizsgálat),
  • idegenmag-tartalom (felmérő vizsgálat),
  • tömeg (összehasonlító próba a tasakon található tömeggel),
  • tényleges magdarabszám (összehasonlító próba a tasakon található tömeggel),
  • GMO tartalom.

paprika vetőmag(Ép csíranövények a laboratóriumi csíráztatás során.)

Fókuszban a csírázóképesség (A publikálás óta a bekezdés módosult, helyreigazítás történt.)

A Nébih laboratóriumaiban szakembereink megnézték a termékek csírázóképességét is, hiszen ez a vetőmagok egyik legfontosabb minőségi mutatója. A vonatkozó jogszabály alapján, a csírázóképesség 65% kell, hogy legyen.

Minden tesztelt termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak!

paprika vetőmag(Beteg csíranövények a laboratóriumi csíráztatás során.)

Jó tanácsok otthoni paprika neveléshez! Kattintson!

Tudta?

A magyarországi paprikavetőmag-előállíttatók 2020-ban jelentős problémával találkoztak a termeltetéskor, emiatt várható volt, hogy a következő időszakban az előző évekhez képest jóval kisebb mennyiségben tudnak paprika vetőmagot előkészíteni, csomagolni. Ez az oka annak is, hogy az idei évben, azokban az üzletekben, ahol elfogyott a kínálat, nem volt lehetőség utánrendelésre. Előfordulhat tehát, hogy 2021 tavaszán kevesebb paprika vetőmaggal találkozhatunk a boltok polcain. Információink szerint azonban az előállítók a hátráltató körülmények ellenére is igyekeztek a minimum vetőmagmennyiséget becsomagolni.

Tisztaság és „idegen magok”

A vetőmagok idegenmag-tartalma, valamint tisztasága fontos információ a vásárlók számára, mivel mindkét paraméter a magok szennyezettségére utal. A megfelelő minőségű, fémzárolt vetőmaggal nem vetnek a gazdák gyommagot a kertjükbe.

Tisztaság és idegenmag-tartalom szempontjából is jó eredmények születtek, minden paprika vetőmag megfelelt a követelményeknek!

Tudta?

Az idegen mag fogalma alatt minden olyan növény magját értjük, amely nem az adott kultúrnövénynek megfelelő. Lehet gyommag vagy más termesztett növény magja is.

Terméktesztünk további eredményei

GMO

Hazánk mezőgazdasága és vadon élő szervezetei esetében a genetikailag módosított szervezetek tilalmát az Alaptörvény, valamint a természet védelméről szóló törvény is rögzíti.

Jó hír, hogy a teszt során vizsgált vetőmagok mindegyike megfelelt a GMO-mentesség követelményének.

Mennyi is az annyi?

A termékek csomagolásán kötelező feltüntetni a termék tömegét vagy a tasakba kerülő magvak mennyiségét, amelyet rendelet szabályoz. A feltüntetés módja választható, így a kiszerelő maga dönt, hogy a magok mennyiségét tömegben vagy a magok darabszámában adja meg. A Nébih laboratóriumában minden termék esetében megmértük a magvak nettó tömegét és a magdarabszámot is, vagyis, hogy ezek az adatok valóban megfelelnek-e a tasakon feltüntetett értékeknek. Bár a téma, eljárás tekintetében a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik, a komplex vizsgálatból ez a paraméter sem maradhatott ki, és találkoztunk is problémával…

6 mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél. Egy esetben pedig az ígértnél kevesebb magot tartalmazott a termék. Hivatalunk a problémákról tájékoztatja az érintett vetőmag-forgalmazókat, az eredményeket pedig átadja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező fogyasztóvédelmi igazgatóságnak!

Hatósági vizsgálatok a termék csomagolásáról

A paprika vetőmagokat jelölési vizsgálatoknak is alávetettük. A vonatkozó rendelet alapján több kötelező elemet is fel kell tüntetni a termékek csomagolásán. Vizsgáltuk az alapvető termékinformáció meglétét, a származást, valamint egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést, például a fajta megnevezését. Szakembereink azt is ellenőrizték, hogy a magok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek-e az üzletekbe.

Megnyugtató, hogy jelölés szempontjából mindent rendben találtak a szakembereink.

Milyen információkat kell feltüntetni a vetőmagok csomagolásán? Cikkünkből kiderül!
A kocka el van vetve: folytatás következik, …

A teszt folytatásaként a vetőmagokat a gyakorlatban is szerettük volna kipróbálni, ezzel a szándékkal el is vittük mind a 23 terméket a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomására, hogy figyelemmel kísérjük a termékeket egészen a vetőmag elültetésétől a kifejlett „tölteni való” paprika betakarításáig. Hamarosan visszatérünk, hogy ezeket a tapasztalatokat is megoszthassuk.

Ön paprika palántát vásárolt idén? Összegyűjtöttünk pár tippet a helyes gondozáshoz!
Szupermenta-tipp

A boltokban a paprika vetőmagokat kiszerelő/cég szerint helyezik ki, tehát nem az azonos fajok/fajták vannak egymás mellett, hanem a különböző márkák termékei. Érdemes tehát odafigyelnünk, mit veszünk le pontosan a polcról. Jó tudni, hogy a paprikafajtát kötelező feltüntetni a csomagoláson, így ezt az információt bátran kereshetjük a tasakon. Néhány termék jelölésén megtalálható a felhasználási szempont is, például „tölteni való”, de a legtöbb esetben a vetőmag csomagolásán lévő fényképek is beszédesek, hiszen a tasak elején jól látható, milyen paprikát ígér a vetőmag.

A vetőmagok esetében sem maradt el a kedveltségi teszt. Ha kíváncsi, mely termékek állhattak dobogóra, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk