Image default

Amerikából jöttem

A chips története

A házibulik és a kerti partik elengedhetetlen kísérője a chips, mely az Egyesült Államokból származik, több mint 160 évvel ezelőttről. Cikkünkben röviden bemutatjuk kedvelt ropogtatnivalónk történetét.

Ez is érdekelheti

Hogyan találták fel a chipset?

A burgonyából készült ételt 1853-ban „találták fel” az Egyesült Államokban. Érdekes esetet követően indult el világhódító körútján, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A New York államban található Sarasota Springs városában található Moon Lake Lodge Étterem egyik szakácsa, George Crum nevéhez fűződik feltalálása, aki egyébként sosem szabadalmaztatta találmányát. Egy alkalommal, az étterem egyik tehetős vendége reklamált a túl vastag sültburgonya szeletek miatt, majd többszöri panaszkodás után George Crum jóvoltából szinte papírvékony burgonyaszirmok landoltak a tányérjában. Meglepetésre az evőeszközökkel nem fogyasztható köret ízlett a vendégnek, sőt ezután az étterem specialitásává vált a burgonyachips. Néhány év alatt az egész országban elterjedt és Saratoga Chipsként vált ismertté.

Hogyan befolyásolta a technológia és a fűszerezés a chips sikerét?

A történet folytatásában a technológiai újításon és a fűszerezésen volt a fő hangsúly, ezek a folyamatok kulcsfontosságúak volt a chips sikerében. A zárt csomagolás megjelenése is a tartósítást segítette. A 20. század elején eleinte a hővel lezárt, viaszos papírba csomagolással vette kezdetét a korszerűsítés, amely nagy előrelépés volt akkoriban. Ma már a legtöbb gyártó nitrogén védőgázt tölt a tasakba, amely távoltartja az avasodást kiváltó oxigént. Eleinte népszerűségét nagyban lassította, hogy csak egy ízben volt elérhető. A 40-es években egy kisebb ír üzemben a fűszerek egyenletes felszórását is meg tudták oldani.  Köztudott, hogy ma már több ízesítése ismert a chipseknek, többek között a paprikás, a sima sós, a ketchupos, a hagymás-tejfölös és a sajtos is a fogyasztók kedvence közé tartozik.

Chips Európában és Magyarországon

Európában a II. világháborút követően lett igazán népszerű ropogtatnivaló. Kezdetben a hatvanas évek elején Németországban kezdték el gyártani, majd több országban is komoly sikerre tett szert. A sós ropogtatnivalók királya csak a rendszerváltást követően, a 90-es években vált ismertté Magyarországon. Hazánkban egyébként az egy főre jutó chipsfogyasztás igen alacsony a többi európai országhoz és főleg az Egyesült Államokhoz képest.

Ha érdekli, hogyan állítják elő a hasábburgonyát, kattintson korábbi cikkünkre!
Forrás: intersnack.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk