Image default

A sajtos chipsek jelölési hibái

Chips terméktesztünk alkalmával 10 terméket vizsgáltunk meg, amelyek jelölésén 6 esetben találkoztunk hiányossággal.

Ez is érdekelheti

A jelölés ellenőrzése céljából a hazai gyártású termék gyártójától bekértük a termék gyártmánylapját és a nem hazai gyártású termékekre vonatkozóan a forgalmazótól bekértük a termék specifikációkat és az összetett összetevőkre vonatkozó specifikációkat. Fontos ugyanis, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk összhangban legyenek a gyártmánylapban és a termékspecifikációban szereplő adatokkal, hogy a vásárlókat pontosan tájékoztassák a termékről.

A sajtos chipsek terméktesztjén a vizsgált 10 termék közül 6 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak, ami miatt a Nébih a felelős vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák kijavítására.

Tápérték jelölés tekintetében előforduló hibák

Öt termék esetében az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki. A tápértéktáblázatban a rost mennyiségének feltüntetése nem kötelező, de az energiatartalom számításánál az értékét figyelembe kell venni.

Két termék jelölésén a termékspecifikációban megadott tápértékadatok nem egyeztek meg a jelölésen feltüntetett adatokkal.

Az összetevők hibás jelölése

Néhány termék esetében nem volt pontos az összetevők jelölése, mivel a termék csomagolásán feltüntetettek nem egyeztek a termékspecifikációban foglaltakkal, amivel sérül a fogyasztók valósághű tájékoztatásának kritériuma.

Két termék jelölésén E625 ízfokozót tüntettek fel, míg a termékspecifikációban E621 ízfokozó szerepelt.

További jelöléssel kapcsolatos kifogások

Egy termék összetevőinek felsorolása nem folyamatos, hanem megszakított, a csomagolóanyag ragasztása miatt átláthatatlan volt.

Hibának számított az is, hogy egy termék esetében a megnevezéshez kapcsolódón feltüntették a „csökkentett zsírtartalmú” tápanyag-összetételre vonatkozó állítást, azonban nem elegendő a „csökkentett zsírtartalmú” állítást jelölni a terméken, mivel a zsírtartalom csökkentés tényleges mértékét is fel kell tüntetni.

Szintén hibának számít, ha az összetevők között az adalékanyagot nem a megfelelő csoportnévvel vagy nem a hatályos jogszabályban foglalt névvel tüntetik fel.

További jelölési problémaként merült fel, ha a jelölésen szereplő keresztszennyeződések nem egyeznek meg a gyártói specifikációban foglaltakkal.

Kíváncsi valamennyi vizsgálati eredményünkre?
Olvassa el részletes írásunkat a sajtos chipsek tesztjéről!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk