Image default

Az egyre népszerűbb gabonaféle

A köles

Hamarosan megjelenő kölesgolyó terméktesztünk eredményei előtt kíváncsiak voltunk, melyek ennek a gabonafélének a legfőbb tulajdonságai, meddig nyúlik vissza a története. Arra is kerestük a választ, miért lehet ennyire népszerű napjaink egészségtudatos táplálkozása szempontjából.

Ez is érdekelheti

A köles a gabonafélék csoportjába tartozik a búza, rozs, árpa, zab, hajdina, rizs (barna rizs) és kukorica mellett. A hajdina kivételével mind a pázsitfűfélék családjának tagja. A gabonafélék a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényeink, illetve világviszonylatban is a gabonák a legfontosabb termesztett növények. Széles körű elterjedésüket segíti termésük sokirányú hasznosíthatósága és jó alkalmazkodóképességük az eltérő éghajlati és talajviszonyokhoz.

Korábbi cikkünkben még több érdekességet olvashat a gabonáról!

A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia-, és szénhidrátbevitelben, hozzájárulnak a szervezet fehérje-, valamint vitamin- és ásványi anyag szükségletének biztosításához. Zsírtartalmuk elenyésző, de a belőlük készült élelmiszerek zsírtartalma az ételkészítés során hozzáadott zsiradék miatt jelentős lehet (pl. kelt, hajtogatott, omlós sütemények). A gabonafélék fehérjetartalma jelentős, fogyasztásuk éppen emiatt is komoly szerepet játszhat a napi fehérjeszükséglet biztosításában. Továbbá jellemző a nagy élelmi rosttartalom, illetve vitaminokkal és ásványi anyagokkal is szolgálnak.

A köles egyéves, igénytelen kultúrnövény. Termesztése a történelem előtti időkre nyúlik vissza, mivel már az új kőkorszak óta ismert növény.

A legnagyobb termőterület Afrikában és Ázsiában van, de Észak- és Dél-Amerikában, Óceániában és Oroszországban is megtalálható. Hazánkban jelenleg kizárólag a magjáért mindössze csak néhány száz hektár területen termesztik.

A népszerűvé váló egészségtudatos táplálkozás miatt a köles az utóbbi években egyre jobban helyet kap a biotermesztésben. Ezáltal a termék a fogyasztók körében egyre ismertebbé válik és a piacon újabb és újabb termékek jelennek meg.

Jellemző feldolgozási formák

Az élelmiszeripar fejlődő feldolgozási technológiái által többféle feldolgozási formában kerülhet a köles asztalunkra, például hántolva, a könnyebb emészthetőség miatt puffasztva vagy éppen extrudálva.

A puffasztott, extrudált termékek rendkívül népszerűek a gyerekek körében is, de a gyártók a különböző ízesítések, mint például fahéjas, barbecue, magyaros, sajtos-hagymás alkalmazásával igyekeznek minél szélesebb fogyasztói réteg igényeit kielégíteni.

Hántolás: A régi időkben a hántolást úgy végezték, hogy a kölest mozsárban vagy őrlőkövek között megtörték, a héját légáramban eltávolították és az így készült tört darált kölest használták fel és készítették az ételt. Napjainkban a gépekkel történő hántolás célja, hogy a köles magokat borító külső pelyvás héjat teljesen eltávolítsák úgy, hogy a magbelső egészben maradjon. A legtöbb gabonaféle extrudálható és így különféle gabonaalapú gabonapelyhek, kenyerek és kekszek állíthatók elő.

Extrudálás: Az extrudálás egy olyan hidrotermikus eljárás, amely során a mechanikailag tisztított illetve a megfelelő nedvességtartalomra (14-20%) beállított köles és a további alapanyagok receptura szerinti kimérése, darálása után az alapanyagokat egy vagy több extruder csigát tartalmazó házban nagy nyomáson (2-20 MPa) és hőmérsékleten (100-180 °C) nagyon rövid ideig (30-120 másodperc) kezelik.
Az extrudálás után a termék az extruder fej nyílásán keresztül a csigák segítségével kipréselődik, és beépített forma segítségével golyóvá, vagy más alakú késztermékké formálódik. A terméket légcsatornán keresztül hűtik, majd lehűlés után ízesítő üstökben ízesítik, amit a csomagolás követ.
A másik lehetséges előállítási mód, hogy a mechanikailag tisztított kölest nem darálják meg, hanem az előzőekben leírt folyamat hatására szétrobbannak a szemek és a termék szerkezete teljesen átalakul.

Akárhogyan is – hántolva, extrudálva vagy puffasztva – a köles manapság egyre népszerűbb, továbbá a változatos étrendbe is jól illeszkedik magas ásványi anyag tartalma miatt. Más kérdés, hogy ki miért és milyen formában fogyasztja.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk