Image default

Ezt hozta a kölesgolyók Szupermenta tesztje

A Szupermenta legújabb terméktesztjén a már megszokott módon, számos vizsgálattal 15 kölesgolyót ellenőriztünk. Ezúttal vegyes képet mutattak a laboratóriumi eredmények, a jelöléssel pedig ismételten sok probléma adódott. Szöveges összefoglalónkból az is kiderül, hogy a gluténmentesnek nevezett termékek ténylegesen gluténmentesek-e.

Ez is érdekelheti

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta projektjének legújabb terméktesztjén 15 terméket, köztük 9 natúr, illetve enyhén sózott és 6 földimogyorós ízesítésűt vizsgáltunk.

Az élelmiszerbiztonsági felügyelők főként előállító létesítményekben mintázták a kölesgolyó termékeket. A helyszíni ellenőrzések alkalmával különös figyelmet fordítottak az alapanyagok és késztermékek nyomonkövetésének ellenőrzésére. Két kivételtől eltekintve az érintett termékek mindegyike ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült, amit az előállítóknak dokumentumokkal kellett igazolniuk. A hazai gyártók közel azonos technológiával dolgoznak, az általuk feldolgozott köles egy része Magyarországon terem, jelentős részét azonban Ausztriából és Ukrajnából szerzik be. A földimogyorós ízesítésű termékeknél az ökológiai termesztésű földimogyorót Kínából szállítják.

Korábbi cikkünkből még többet megtudhat a kölesről!
A kölesgolyó tesztelésekor hatósági vizsgálataink során az alábbiakat néztük:
  • biztonsági paramétereket (atropin, szkopolamin, mikotoxinok),
  • gluténtartalmat,
  • növényvédőszer-maradékot,
  • egyes alapanyag-tételek radiológiai paramétereit,
  • kukoricagén kimutathatóságát,
  • tápértékjelölésben szereplő tápérték adatokat,
  • termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.
13 megfelelt, kettőt kivontak

A kölesgolyó termékek veszélyeztetettek a gyommagszennyezettségből származó magas tropán-alkaloid tartalom szempontjából. A tropán alkaloidok egyes gyomnövények (pl. beléndek, csattanó maszlag) minden részében, így a magjában is megtalálható, toxikus hatású anyagok. Ilyen például az atropin, amely a szkopolaminhoz hasonlóan mérgező hatású vegyület. Ezeknek a gyomnövényeknek a magjai azonos méretük miatt könnyen keverednek a kölessel, így nem megfelelő növényvédelmi technológia esetén nagymértékben szennyezhetik a kölesgolyó termékek alapanyagául szolgáló kölest.

Ezt felismerve egyes előállítók beépítették önellenőrzési rendszerükbe a késztermékek, illetve a köles alapanyag vizsgálatát, azonban ezek még nem rendszeresek, egyelőre szúrópróbaszerűen történnek.

Minden termék esetében elvégeztük az atropin- és a szkopolamin tartalom laboratóriumi vizsgálatát. A vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy 12 termék esetében kimutatási határérték alatt van, 1 termék esetében a mért érték kimutatási határérték közeli.

A termékteszt keretében vett hatósági minták laboratóriumi vizsgálati eredményei 2 termék esetében magas atropin- és szkopolamin tartalmat mutattak, ami miatt – ahogyan arról októberben már beszámoltunk – a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. Az élelmiszerek előállítója és forgalmazója még akkor megtette a szükséges intézkedéseket és a kifogásolt termékek alapanyagául szolgáló kölessel azonos alapanyag-tételből előállított termékeket kivonták a forgalomból.

A kivont 2 tételt természetesen nem is rangsoroltuk. A vizsgált további 13 termék viszont az atropin- és a szkopolamin alkaloidok tekintetében biztonságosnak bizonyultak.

A mikotoxinok között az aflatoxinokat tekintik a legveszélyesebb méreganyagnak, mivel már nagyon kis mennyiségben is mérgezőek. Emiatt világszerte, így az Európai Unióban is szigorú szabályozás és ellenőrzés alá esnek. Mind a 15 termék esetében megvizsgáltuk a mikotoxinok jelenlétét (Aflatoxinok, DON, F2-toxin, (Zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A, T-2 toxin). A mért eredmények alapján kiderült, hogy  mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt.

További vizsgálatok

A köles nem sorolandó a glutént tartalmazó gabonafélékhez. A vizsgált 15 termékből 7 terméken volt feltüntetve a „gluténmentes” felirat. A laboratóriumi vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a 7 „gluténmentes” jelölésű és az 5 nem gluténmentesként jelölt termék sem tartalmazott glutént.  2 termék esetében volt mérhető a gluténtartalom, de ezen két termék jelölésén feltüntették, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat.

A növényvédőszer-maradék vizsgálatok alkalmával mintegy 380 különböző hatóanyag tartalmat néztünk. A mintázott kölesgolyók nem tartalmaztak kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Néhány ún. harmadik országból származó köles alapanyag esetében elvégeztük a radiológiai ellenőrzést is. A vizsgálatok nem mutattak ki szennyezettséget.

Kimutatható kukorica

A nem akkreditált vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy több termék vélhetően a keresztszennyeződésekből adódó mértéken felül kukoricát tartalmaz, amit a termék összetevői között nem tüntettek fel, amivel kapcsolatosan a Nébih további vizsgálatokat végez.

Tápérték adatok vizsgálata

A hatályos előírások szerint a tápértékjelölés még nem kötelező (2016. december 13-tól kell kötelezően feltüntetni), a legtöbb terméken azonban már jelenleg is feltüntetik a tápértékadatokat.

Minden terméknél ellenőriztük, hogy a tápértékjelölésen szereplő zsír-, szénhidrát-, rost-, fehérje-, sótartalom mennyisége a termékekben lévő valódi értékeknek megfelelően van-e feltüntetve. Továbbá számítással ellenőriztük a jelölésen szereplő tápértéktáblázatban feltüntetett energiaértékeket.

A vizsgált termékek közül 4 termék esetében volt a zsírtartalom magasabb, mint a tápértéktáblázatban feltüntetett érték. Ezen kívül nagyobb eltérés mutatkozott 2 termék rost és 2 termék fehérjetartalmában, továbbá 2 termék sótartalma magasabb volt a tápértéktáblázatban jelölt értéknél. Ezeknél a termékeknél a gyártóknak felül kell vizsgálniuk és javítaniuk kell a tápértékjelölést.

A részletes vizsgálati eredményeket tekintse meg letölthető táblázatunkban!
Jelölendő adatok

A tápértékjelölésnek tartalmaznia kell az energiatartalmat, a zsír- és telítettzsírsav-tartalmat, a szénhidráttartalmat, a cukortartalmat, a fehérjetartalmat, valamint a sótartalmat.

Két termék esetében hiányos volt a tápértékjelölés, illetve az energia tartalmat hibásan jelölték, mivel nem adták meg kilokalóriában (kcal) kifejezve. Egy termék esetében az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki. Olyan is előfordult, hogy a tápértéktáblázatban több tápanyag esetében a beviteli referencia értékek nem lettek feltüntetve, önkéntes jelölés esetén az összes tápanyagra meg kell adni ezeket.

Két termék esetében kifogásoltuk a termék megnevezését. A „kölesgolyó” megnevezés használata esetén a termék a kölesen és az ízesítésen, illetve a technológiai célból kis mennyiségben hozzáadott összetevőkön kívül más összetevőt nem tartalmazhatna. 15%-ban hozzáadott egyéb összetevő pl.: kukorica esetén a termék nem nevezhető kölesgolyónak.

Több termék jelölésén különböző tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szerepelnek, ezek feltüntetése csak szigorú feltételek teljesülése mellett megengedett. Hibának számított, ha ezeket az állításokat nem a jogszabályoknak megfelelő módon tüntették fel a csomagoláson.

Néhány terméken például szerepel olyan állítás, ami általános, nem részletezett egészségre vonatkozó állításként értelmezhető (pl.: aktív, slim up). Ezen állításhoz azonban nem kapcsolódott az egészségre vonatkozó állítások engedélyezett listáján szereplő egyedi állítás és hiányoztak az egyéb kiegészítő kötelező feliratok (például, hogy mennyit kell fogyasztani a termékből, illetve fel kell hívni a fogyasztók figyelmét a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára).

Kifogásoltuk, ha a termék jelölésén a tárolási feltételeket, a minőségmegőrzési időt nem a jogszabályoknak megfelelő módon jelölték, illetve két terméknél hiányzott a „védőgázas csomagolásban” felirat.

Hibának számított, ha a csomagolóanyagon feltüntetett tápérték jelölés számértékei eltérést mutattak a specifikációban vagy a gyártmánylapban megadott értéktől.

Jelölési hibák miatt 15 termékből 13 termék esetében indult hatósági eljárás, melyek miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, továbbá intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hibák kijavítására vonatkozóan.

Kedveltségi vizsgálat

A kedveltségi vizsgálat során laikus és szakértő kóstolók pontozták 1-5-ig a termékek színét, küllemét, illatát, ízét és állományát.  A natúr és enyhén sózott kölesgolyók versenyében első lett a Vital Plus Bio Balls, második helyen végzett a Biopont terméke, míg harmadikként a Pa-Comp Kft. által forgalmazott kölesgolyó zárt.

 A földimogyorós ízesítésű kölesgolyók között elsőként a BiOrganik végzett, második lett a Vital Plus Bio Balls, a harmadik helyezést pedig a Biopont érte el ebben a kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk