Image default

Barnacukrokat teszteltünk

Legújabb terméktesztünk során a barna nádcukrokat és barnacukrokat ellenőriztük és rangsoroltuk. Utánajártunk annak a közhiedelemnek is, hogy a nádcukor egészségesebb, mint a fehér répacukor és a fogyókúrázók inkább ezt fogyasszák. Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy ezek a termékek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelnek-e az elvárásoknak.

Az év tizenegyedik Szupermenta projektjében összesen huszonöt terméket, 22 barna nádcukrot és 3 barnacukrot vizsgáltunk. Húsz, különböző szemcseméretű, főleg külföldről behozott és itthon csomagolt kristályos cukrot és öt kockacukrot. A termékek jelölése szerint a legtöbb vizsgált nádcukor Mauritiusról származik, de érkezett cukor Afrikából és Peruból is.

A barnacukorra vonatkozó követelményeket és pontos minőségi paramétereket a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, míg a nádcukornak a termékspecifikációknak kellett megfelelnie.

Olvasta már? Korábbi anyagunkban a nádcukor és sztívia fogalmát is megtalálja! 
A cukrok ellenőrzése során vizsgáltuk:
 • a biztonsági paramétereket (szennyező anyagokat, fémeket),
 • a növényvédőszer-maradékot,
 • a barnacukornál a Magyar Élelmiszerkönyvi irányelv összetételi jellemzőit,
 • a nádcukrok esetében a termékspecifikációnak való megfelelést, valamint elvégeztük a „nád” eredetre utaló szén-izotópos vizsgálatot,
 • a tápértékjelölésben szereplő tápérték adatokat,
 • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét,
 • összehasonlító vizsgálatot végeztünk fehér répacukorból és barna nádcukorból egyes összetételi jellemzők vonatkozásában.
Biztonságos cukrok

A Nébih laboratóriumaiban vizsgáltuk az ólom, a kadmium, a higany, az arzén és a réz szennyezőanyagok mennyiségét. Kilenc terméket választottunk ki, amelyek különböző termőhelyeken termesztett cukornádból készültek. Négy esetben valamennyi nehézfém kimutathatósági határ alatt volt. Öt terméknél pedig elenyésző, századokban mérhető mg/kg mennyiséget mutattunk ki néhány nehézfémből.

A növényvédőszer vizsgálata nem csak az EU-ban engedélyezett növényvédőszer-maradékokra terjedt ki, hanem a nálunk már forgalomból kivont, de a fejlődő országokban esetlegesen még előforduló hatóanyagokat is, mint például foszforsav-észterek, klórozott-szénhidrogén vegyületek. A növényvédőszer-maradék vizsgálat 307 féle hatóanyagra és bomlástermékére terjedt ki, kifogás egyetlen esetben sem merült fel.

cukorValamennyi cukor laboratóriumi vizsgálata során meghatároztuk a polarizáció, az invertcukor tartalom, a szárítási tömegveszteség és a hamutartalom értékét.

Egy-egy termék esetében találtunk kismértékű eltéréseket:

 • négy terméknél a polarizáció, azaz a szacharóz tartalom kis mértékben alacsonyabb volt, mint a termékspecifikációban előírt érték;
 • egy termék hamutartalmában kisebb eltérés mutatkozott;
 • egy másik termék szárítási tömegveszteség vonatkozásában találtunk eltérést;
 • egy termék invertcukor tartalma pedig nem felelt meg a specifikációban előírt értéknek.

Ezekben az esetekben a forgalmazóknak felül kell vizsgálniuk a termékspecifikációban előírt értékeket.

Ez is érdekelheti

Eredet

A barna nádcukrok a fogyasztók körében egyre keresettebbek, pedig az áruk jelentősen magasabb az ismert fehér kristálycukorénál. Ezért szúrópróbaszerűen megvizsgáltunk ötöt, hogy valóban „cukornád” eredetűek-e. A vizsgálati eredmények alapján valamennyi vizsgált nádcukor cukornádból készült.

A nádcukor gyártásának folyamatát korábbi cikkünkben mutattuk be részletesen.
Tévhitek a barna nádcukrok „egészségesebb”, „diétabarát” tulajdonságairól
Egészségesebb?

Az interneten illetve egyes forgalmazók honlapján a barna nádcukrokkal kapcsolatos ismertetőkben gyakran megtévesztően azt állítják, hogy azok „egészségesebbek”, mint a fehér cukrok, mert értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A barna cukrok valóban valamivel több magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaznak, mint a fehér cukrok, de a különbség mértéke nem jelentős. Vitaminokat gyakorlatilag sem a fehér, sem a barna cukor nem tartalmaz.

A napi átlagos cukorfogyasztást figyelembe véve néhány teáskanál, illetve néhány mokkáskanál barnacukor elfogyasztása esetén, illetve 1-1 sütemény elfogyasztásával a barnacukrokban található ásványi anyag tartalom nem jelent számottevő ásványi anyag bevitelt.

cukorA vonatkozó rendelet szerint a vitamin illetve ásványi anyag tartalmat akkor lehet jelölni, ha az élelmiszer „jelentős” mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat. A „jelentős” mennyiség számértéke a rendeletben szabályozott.

Többet lehet enni belőle?

A barna illetve fehér cukrok szénhidrát illetve szacharóz, azaz cukor tartalmában sincs jelentős eltérés. Így a két termék esetében az energiabevitel is hasonló. Gyakorlatilag ugyanazt a cukor mennyiséget fogyasztjuk el egy teáskanál barna nádcukorral is, mint egy teáskanál fehér cukorral.

Egészségügyi szempontból tehát teljesen mindegy, hogy barna vagy fehér cukrot fogyasztunk. Eltérés az élvezeti értékben lehet a barnacukroknál tapasztalható karamellás íz miatt, ami sütemények, teák és kávék ízesítésekor lehet érzékelhető.

Hibák a csomagoláson

Az előírások szerint a tápértékjelölést csak 2016. év végétől kötelező feltüntetni, de a legtöbb terméken a forgalmazók már most feltüntetik a tápértékadatokat. Ezek több esetben eltértek a specifikációban megadott értéktől, illetve az energiatartalom értékét is hibásan számolták ki.  További hiba volt, hogy a tápértéktáblázatban nem a rendelet szerinti szövegkörnyezetben tüntették fel az egyes tápértékadatokat, illetve egy termék esetében hiányos volt a tápértékjelölés, mivel csak az energiatartalmat adták meg. Előfordult még, hogy a rendeletben meghatározott tápértékadatok sorrendje, és a szövegkörnyezet sem volt megfelelő.

Az ökológiai termesztésből származó növényekből készített cukrok jelölésén három esetben nem a rendelet előírásainak megfelelően tüntették fel az „öko logót”, valamint az utolsó ellenőrzést végző tanúsító szervezet nevét, kódszámát és a származási helyet.

Több biotermék eredeti jelölésén a legutóbbi termelési vagy feldolgozási műveletet ellenőrző szerv kódszáma szerepel, amit a magyar nyelvű jelölésen ismételten már nem kell feltüntetni. Azonban a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett magyar tanúsító szervezet és kódszám kizárólag a forgalmazási tevékenységre, azaz nem a termelésre vagy feldolgozásra vonatkozik. Ez a tény nem egyértelműen szerepelt a jelölésen.

A bio élelmiszert forgalmazók a termék csomagolóanyagán legtöbb esetben feltüntetik saját logójukat, akár védjegyként is. Kifogásoltuk azokat a termékeket, amelyek nem bio élelmiszerek, de a termék jelölésén a cégnévben mégis a „bio” felirat szerepel, és az olyan módon volt megjelenítve, hogy a cégnév a fogyasztó számára a termék ökológiai eredetét hangsúlyozza, pedig a csomagolásban levő termék nem biogazdálkodásból származik.

Több termék jelölésén különböző tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szerepelnek. Ezek feltüntetése csak szigorú feltételek teljesülése mellett megengedett. Hibának számít, ha ezeket az állításokat nem a jogszabályoknak megfelelő módon tüntetik fel a csomagoláson. Például a „Nyomelemekben gazdag” felirat önmagában nem jelölhető. Meg kell adni, hogy mely ásványi anyag van jelentős mennyiségben a termékben, és a konkrét mennyiségen kívül a napi ajánlott bevitel százalékában is meg kell azt adni.

A 25 vizsgált termékből 15 esetében hatósági eljárás indult. Legtöbbször jelölési hibák fordultak elő, ezért a Nébih figyelmeztette a vállalkozókat a hibák kijavítására.

A legkedveltebbek

Kedveltségi szempontrendszer alapján vizsgáltuk a kristályos cukrok küllemét, színét, illatát és ízét. Tesztelőink nemcsak kóstolgatták a különböző termékeket, hanem limonádéban feloldva is megkülönböztethették az ízeket. A nedűket azonos alapanyag – víz, cukor, 100 százalékos citromlé – azonos arányaival készítettük. Az értékelés során adható pontszámok 1-5-ig terjedtek. A küllem 1,4-es súlyozó szorzóval szerepelt, a limonádéban kiérzett íz 1,2-es, a szín és a kristályos állapotban meghatározható íz 1,1-es, az illat pedig 0,8-as szorzót ért.

cukor

Különböző megjelenésű és szemcsenagyságú cukrokkal találkozunk. A küllemnél az esztétika mellett fontos szempont volt, hogy a termék szennyeződéstől mentes legyen. A tesztelők a közepes szemcseméretű finomítatlan Sweet Family Nádcukrot tartották a legtetszetősebbnek. A legharmonikusabb, legkellemesebb szín értékelésénél a Koronás cukor Aranybarna cukra (Egzotikus nádcukorsziruppal) kapta a legtöbb pontot.

Egy kellemes tea elfogyasztásánál, vagy egy süti elkészítésénél fontos szempont a barnacukrok, illetve a barna nádcukrok izgalmas illata. Az illatnál a tesztelők az Interherb Gurman Mauritiusi nádcukorát, illetve a Happy Harvest Demerara durva szemcsés finomítatlan nádcukrát preferálták. A kóstolásnál az értékelők a kellemes íz mellett még arra is figyeltek, hogy a termék idegen íztől mentes legyen. Ennek alapján a kristályos formában és limonádéban is a Happy Harvest Demerara durva szemcsés finomítatlan nádcukra kapta a legmagasabb értéket.

A kedveltségi vizsgálat során ugyan a Biorganik 100% Vegán Natúr nádcukra érte el a legmagasabb pontszámot, a végső rangsorban mégsem szerepel. A cég nevét tartalmazó logó ugyanis bio termék benyomását kelti, amivel megtéveszti a bio termékeket kereső vásárlókat.

A kockacukroknál a kedveltségi szempontrendszerben a szokásos szín és íz mellett néhány gyakorlatias szempontot is figyelembe vettünk, úgymint a tartósság és az oldódás. A résztvevők a pontozás során a legkellemesebb színűnek a Koronás cukor Demerara Nád kockacukrát, valamint a legjobb ízűnek a Bio Cubes Bio kockacukor nádcukrát értékelték.

Fontos szempontnak tartottuk, hogy a kockacukor a formáját a dobozból való kiszedés során is tartsa meg, ne morzsálódjon, ne málljon szét. Azt is vizsgáltuk, hogy mennyi idő alatt oldódik fel a meleg kávéban, teában. Tesztelőink a Koronás kockacukor Aranybarna kockacukrát találták a legtartósabbnak, és szerintük legjobban a Bio Cubes Bio kockacukor nádcukra oldódott fel.

cukorÉrdekességképpen kíváncsiak voltunk arra is, hogy laikus és szakértő kóstolóink különbséget tudnak-e tenni nádcukor és nádszirup hozzáadásával készült sima répacukor között. A kockacukor értékelésnél arra kértük őket, hogy külön jelöljék, melyik kategóriába sorolnák a termékeket. A tesztelők több mint felének sikerült helyes kategóriába sorolni a cukrokat. A kedveltségi vizsgálaton részt vevő szakértőknek ez nem okozott nagy fejtörést, de azoknak a fogyasztóknak, akik igazi nádcukrot szeretnének vásárolni, javasoljuk, hogy mindig nézzék meg a csomagoláson a termék összetételét, így biztosan nem csalódhatnak.

A részletes eredményeket a megtalálja a letölthető táblázatunkban.

A kristályos szemcseméretű barnacukrok és barna nádcukrok versenyében első helyen a Happy Harvest Demerara durva szemcsés finomítatlan nádcukra végzett. Második lett a Sweet Family finomítatlan nádcukora, míg harmadikként azonos pontszámmal az Interherb Gurman Mauritiusi Nádcukor, valamint a Gold Pack Demarara finomítatlan nádcukra zárt.

cukor

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk