Image default

Miből készül a cukor?

Valószínűleg sokan láttunk már cukorrépát, de cukornádat már annál kevesebben. Rövid képes összefoglalónkban bemutatjuk a leggyakoribb cukorforrásokat.

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy cukornádból és cukorrépából is lehet cukrot előállítani. A két növény között látvány szempontjából óriási a különbség, nem beszélve eltérő előállítási technológiájukról.

A nádcukor előállításáról hamarosan olvashatnak itt, a Szupermentán!

A cukornád a perjefélék (Poaceae) családjába, azon belül a Saccharum nemzetségbe tartozó többnyári pázsitkóró. Tulajdonságait tekintve, a 2-5 magasságot is elérheti, kétvirágú, levelei hosszúak és szélesek, mindemellett igen terjedelmes ágboggal rendelkezik. Termesztéséhez a trópusi éghajlat a legideálisabb. A cukorfelhalmozódás helye a cukornád szára.

cukornád

Ez is érdekelheti

A cukorrépa a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába, azon belül a Beta nemzetségbe sorolható kétéves növény. Első évében répatestet és szétterülő levélrózsát fejleszt, amely fajtánként eltérően sötét- vagy világoszöld színű is lehet. Második évben hajtásrendszere alakul ki, amelyen virág és termés fejlődik. A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övet kedveli, répateste csak kissé áll ki a talajból. A cukor a répatestben halmozódik fel.

cukornád

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk