Image default

Chililekvár házilag

Ma már egyre népszerűbbek a chilipaprikából készült szószok, cseppek és pácok, de akár lekvárt is főzhetünk belőle. Cikkünkben egy egyszerű recepttel készültünk azoknak, akik csípik a chilit.

Hozzávalók
  • 8 db nagyobb chilipaprika (összesen kb. 100 g)
  • 1,1 kg kaliforniai paprika
  • 400 g, 3:1-es befőzőcukor
  • 500 ml édes fehérbor
  • 1,5-2 cm friss gyömbér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • só ízlés szerint
Elkészítés

Első lépésként megmossuk a chilipaprikákat, félbevágjuk őket, és kettő kivételével az összesből kikaparjuk a magokat. Ezt követően a chiliket a megtisztított kaliforniai paprikával, gyömbérrel és vöröshagymával együtt késes aprítóban ledaráljuk. Az így kapott masszát egy magas falú edénybe tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a sót, majd felöntjük a borral, a balzsamecettel pedig beállítjuk a dzsem savasságát. Egy kis chiliport is tehetünk bele az igazán csípős hatásért. Lassú tűzön kb. 45-60 percig főzzük egészen addig, amíg a keverék besűrűsödik, és lekvárszerű állagot nem ér el. A forró dzsemet sterilizált üvegekbe töltjük, végül hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Az elkészült lekvárt bátran használhatjuk vendégváró ételek kiegészítéseként, kenhetjük pirítósra, tálalhatjuk sajtok mellé vagy akár húsételekhez is párosíthatjuk. Tökéletes gasztroajándékként is.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk