Image default

De mitől jó a magyar fűszerpaprika?

Az élelmiszerek minőségének garantálása a jó minőségű alapanyagon túl egyfelől az előállítás módjának, másfelől az élelmiszer eredetének a biztosítása révén valósítható meg. Ha egy élelmiszer azonosítható földrajzi eredetű, akkor az sok esetben egyet jelent az élelmiszer kiváló minőségével is, éppen ezért az Európai Unió 1992-ben létrehozta a földrajzi árujelzős termékek védelmének közösségi szintű szabályozását.

Hamarosan olvashatod a NÉBIH fűszerpaprika terméktesztjét!

Az élelmiszerekre vonatkozó eredetmegjelölések és földrajzi jelzések oltalmát közösségi és nemzeti szintű szabályozás is biztosítja.

földrajzi árujelző megnevezés két kategóriát foglal magába:

®    az eredetmegjelölést, mely esetben a termék-előállítás minden lépése a meghatározott földrajzi területen kell, hogy történjen, ill.

®    a földrajzi jelzést, mely esetben elegendő, ha a termék előállításának egyetlen lépése történik az adott földrajzi területen.

Ez is érdekelheti

A „Szegedi (fűszer)paprika-őrlemény”, ill. a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” az első kategóriába, vagyis az eredetmegjelölt termékek csoportjába tartozik.

Az oltalom az elnevezést védi, ami azt jelenti, hogy a bejegyzett – pl. „Szegedi (fűszer)paprika-őrlemény” vagy „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” – elnevezést csak olyan élelmiszer viselheti, melyet a termékleírásban meghatározott helyen és módon állítanak elő, továbbá a termékleírásban meghatározott minőségi követelményeknek is megfelel.

A termékleírásában foglaltak értelmében „Szegedi (fűszer)paprika-őrlemény” megnevezést olyan élelmiszer használhatja, melynek:

  • alapanyagául szolgáló paprika termesztési körzete a szegedi tájkörzet (Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye meghatározott települései).
  • Az előállítás egész folyamatát szigorú gyártási és ellenőrzési rendszerben, a vetőmag és az alapanyag (paprika-termés) dokumentált eredetének ellenőrzésére is kiterjedő minőségbiztosítási rendszerben kell végezni
  • vagyis a termék útja a nyersárutól a készáru őrléséig azonosítható és nyomon követhető.

A „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény”:

  • a kalocsai tájkörzetben (Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye meghatározott településein) megtermelt fűszerpaprika növény szárított termésének megőrlésével készül.
  • Az őrlemény jellemző ízét, aromáját és színét ez a különleges alapanyag (fűszerpaprika növény) és az alapanyag feldolgozása során alkalmazott technológiai és minőségirányítási rendszereknek köszönheti.

A földrajzi árujelzővel ellátott élelmiszereknek szigorú előírásoknak kell megfelelnie, mely természetesen a termék jelölésére is kiterjed.

A „Szegedi (fűszer)paprika-őrlemény”, ill. a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény”, mint oltalom alatt álló eredetmegjelölt termékek jelölésén a következő szimbólumot kell feltüntetni.

A szimbólum jelentése valamennyi, európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad.

Továbbá a szimbólum mellett az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” kifejezést vagy annak rövidítését (OEM) is meg kell jeleníteni a termék címkéjén.

chili

A védett földrajzi árujelzővel ellátott termékek termékleírásnak való megfelelősége ellenőrzését – az előállító által történő önellenőrzésen túl meghatározott ellenőrző szervek végzik. A hatósági ellenőrzés az előállító létesítmény mellett a kereskedelmi forgalomban történő ellenőrzésre is kiterjed.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásában a termékek un. összefoglaló lapja – mely a termékleírás kivonata – megtalálható az Európai Unió által létrehozott DOOR adatbázisban, mely elérhető itt. Az adatbázis biztosítja a tájékozódást a több ezer oltalmat élvező termékek útvesztőiben.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk