Napjainkban egyre népszerűbbek a különböző ízesített, gyümölcsös jellegű sörök. De vajon hogyan készülnek? Cikkünkben bemutatjuk, hogy a hagyományos sörökhöz képest miben különbözik a meggyel ízesített sörök készítésének folyamata.
A gyümölcsös ízesített sörök – így a meggysör is – a kevert típusú sörök közé tartoznak. Ezek nem sorolhatók egyértelműen a lagerek, ale-ek vagy búzasörök táborába, bár bizonyos tulajdonságaikban vagy sörfőzési technológiáikban osztozhatnak.
Korábbi cikkünkben már bemutattuk a sörfőzés folyamatát. Az ízesített sörök készítése is hasonló módon történik. Eltérés csak az erjesztés szakaszában van: a lehűtött sörlét erjesztőtartályba teszik, hozzáadják az élesztőt, majd kb. 4 nap múlva a gyümölcsös ízt és jelleget adó összetevőt is, jelen esetben a meggyet.
Tudta?
A forralás során a gyümölcsös jelleg jó része elveszne, ezért fontos, hogy a meggyet ne a főzőüstbe, hanem az erjesztőtartályba tegyék, méghozzá a főerjedés befejezése után, amikor a már jelen lévő alkoholnak köszönhetően kisebb a bakteriális fertőződés veszélye.
A meggysör készülhet friss gyümölcs, gyümölcsvelő, -püré, -sűrítmény vagy aroma felhasználásával is, mely elmélyíti, karakteressé teszi a sör ízét.
Forrás: Greg Hughes: Házi sörfőzde