A mák fogyasztása nem csak ünnepekkor javasolható. Gazdag kalciumban, ezért a csontritkulás megelőzésére is kiváló, jelentős a foszfor-, a kálium-, a magnézium-, a B vitamin-, valamint az aminosav-tartalma is.
A máknak vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatása is van, fogyasztása növeli a szellemi teljesítőképességet. Karácsonykor valószínűleg a klasszikus mákos bejgli formájában kerül az asztalra. A mák avasodásra hajlamos, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk. Legalkalmasabb hely a fagyasztó, ahol akár 6 hónapig is tárolható.
Helytelenül kezelve azonban a mák ételmérgezést okozhat. A mákgubóban lévő alkaloidok (például morfin) a törmelékkel együtt bekerülhetnek a mákmagok közé.
Koszos, törmelékes mákot ezért ne vásároljunk! Ha már otthon vesszük észre és nem szeretnénk kidobni, akkor váltott vízben mossuk ki, a tetejéről öntsük le az úszó szennyeződést, szétterítve hagyjuk megszáradni. Darálás után felhasználható például bejglibe.
A jó bejglibe annyi töltelék való, mint amennyi a tészta. A tölteléknek a kész bejglihez viszonyított aránya az egyik legsarkalatosabb pont.
Ez is érdekelheti
Jogszabály írja elő, hogy a töltelék mennyiségének a (a boltokban árusított) késztermékben legalább 40%-nak kell lennie.
A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének pedig a töltelékben legalább 40%-nak kell lennie.
Néhány tipp a bejgli-vásárláshoz:
- A csomagoláson ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt!
- Sérült csomagolású, töredezett bejglit ne vegyünk meg!
- A termék megnevezésének 3 részből kell összetevődnie: a „bejgli” szóból, a felhasznált töltelék jellegét meghatározó anyag nevéből (pl. dió, mák, gesztenye) és a töltelék arányából.
- Az összetevők között nézzük meg, hogy miből áll a bejgli! A 40%-nál kevesebb tölteléket tartalmazó bejgli biztosan nem felel meg a jogszabályokban leírtaknak és könnyen lehet, hogy ízleni sem fog.
- A bejglihez felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot a termék minőségével kapcsolatban.