Image default

Jó tanácsok sárgarépa termesztéshez

Közkedvelt zöldségünkről lévén szó, érdemes a házi veteményesben mindig helyet adni a sárgarépának. Cikkünkben a sikeres termesztéshez adunk tippeket!

Ez a számos formában asztalunkra kerülő zöldségnövény már 3-4000 éves termesztési múltra tekint vissza. Hazánkban a 17. századtól találhatunk írásos nyomokat a felhasználásáról.

Ez is érdekelheti

Lássunk néhány tuti tippet a sikeres termesztéshez!
  1. Törekedjünk arra, hogy jó mély, laza talajú ágyást készítsünk elő számára! Ez lehet emelt ágyás vagy bakhát is. Mindez azért fontos, mert a kemény, kezeletlen talajban a sárgarépa elágazik és görbe lesz.
  2. Nagyon apró magja van, ami miatt egyelni kell, de jó hír, hogy így mindig lesz zsenge répánk a levesbe, tavaszi salátába. Kaphatunk már drazsírozott magot is, ebben az esetben mini gömböket vetünk, amelyek könnyebben kezelhetőek.
  3. Ha előző évben répát vetettünk valahova, akkor ugyanarra a területre 3-4 éven át mindig mást ültessünk! A vetésforgó nagyon hasznos a sárgarépa esetében.
  4. Mivel lassan kelő növény, ezért a sorok végére jelölőnek gyorsan növő retket vethetünk.
  5. Figyeljünk az egyenletes tápanyag- és vízellátásra! Tartsuk gyommentesen a talajt! A munka könnyebb, ha nedves talajon végezzük, mivel a kis növények könnyebben kihúzhatóak.
  6. Kiskertünkben kevés ellensége akad, de veszélyt jelenthet a répára többek között a drótféreg, a cserebogárpajor vagy más olyan kártevő, ami a talajban megrághatja a répatestet. Nagyon fülledt, párás időben pedig gondot okozhatnak még a zöldjét károsító gombák is.
  7. A sárgarépa – természetesen fajtától függően – június elejétől november végéig szedhető. Tárolása régen hűvös pincében, homokba ágyazva történt, manapság javasoltabb a konyhai előkészítés utáni fagyasztás.

Mini kiskert kisokos

Bakhát: A talaj eredeti síkjából kiemelkedő, enyhén tömörített földsáv, többnyire trapéz alakú.
Drazsírozott mag: Az apró magvú növények (pl. a sárgarépa) ültetésénél nagy segítség. Minden gömbben egy darab mag van, így a vetésünk egyenletes lesz.
Egyelés: A sorba vetett növények ritkítása, a fölösleges szálak kihúzása.
Vetésforgó: Ugyanazt a földterületet éves váltásban különböző típusú növények termesztésére használjuk. Ezzel elérhetjük, hogy a talaj tápanyagtartalma egyeneletesen változzon, a különböző növények igényei szerint.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk