A májkrémek tesztje során a Nébih szakemberei számos laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a kiválasztott termékeket. Cikkünkben azt járjuk körbe, miért fontos vizsgálni a nehézfémeket és az adalékanyagokat ezekben az élelmiszerekben.
Kadmium
A kadmium vizsgálata élelmiszerbiztonsági szempont miatt fontos. Ez a nehézfém emberi tevékenységekből eredő környezeti szennyeződés révén (pl. galvanizálás vagy másnéven bevonatolás, vas- és acélgyártás, elemgyártás, szennyvíziszap, porcelán- és műanyaggyártás vagy fosszilis tüzelők égetése során) bejuthat a levegőbe, a talajba és a vízbe, onnan pedig a táplálékláncba. Így kerülhet az élelmiszerekbe, beleértve az állati eredetű termékeket, például a májkrémeket és a májasokat is. Az emberi szervezetben, különösen a vesékben és a májban halmozódik fel, és mivel káros hatásokat okozhat, az EU-ban rendelet szabályozza az állati eredetű élelmiszerek megengedett kadmiumtartalmát.
Glutaminsav
A glutaminsav egy természetes fehérjét felépítő aminosav, de sok esetben élelmiszer-adalékanyagként is használják nátrium-glutamát formájában, ami az „umami” ízért felelős. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) olyan engedélyezett élelmiszer-adalékok az EU-ban, melyek például a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek. Túlzott fogyasztásuk esetén azonban egyes embereknél érzékenységet válthatnak ki, amely különböző tünetekkel, többek között fejfájással vagy émelygéssel járhat.
Az élelmiszerekben természetesen előforduló glutaminsavra nincs határérték, de az adalékként hozzáadott glutaminsavra és glutamátokra vonatkozóan létezik szabályozás. A húskészítményekben a maximálisan hozzáadható glutaminsavban kifejezett érték legfeljebb 10 g/kg.