Image default

Kiengedtük a gint a palackból

A különböző kevert italok, koktélok tökéletes alapja lehet a gin. Különösen a nyári időszakban, a teraszos vendéglátóhelyeken ülve népszerűek a ginalapú hűsítő italok. De mit várhatunk egy gintől? Alapvető, hogy legyen biztonságos és jó minőségű, de persze az íze is fontos. Lássuk, a tesztben szereplő ginek teljesítették-e ezeket a kívánalmakat!

A gint tisztán is fogyasztják, de tonikkal keverve, valamint különböző koktélok alapjaként egyaránt népszerű. Ezek a hűsítő italok a nyári időszakban különösen jól tudnak esni például egy családi vagy baráti összejövetelen.

A gineknek három típusát különböztetjük meg a rendelet előírásai szerint: gin, desztillált gin, továbbá ezen belül a London gin is külön kategóriát képez. A boltok polcain már többféle színű, valamint ízesített termékek is elérhetőek.

Tudta?

A desztillálás, vagyis az alap gin elkészítése után ízesített gin készíthető, ha újabb íz- vagy aromakomponenseket adnak az italhoz - például gyümölcsöket, fűszereket vagy egyéb aromákat. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az alap gin gazdag ízvilágát kiegészítsék, vagy jobban hangsúlyozzák más ízekkel.

A kínálat feltérképezését követően a nagykereskedelmi áruházláncok polcairól 27 termék került a terméktesztbe: 18 gin és 9 London gin. A 0,5-1 literes kiszerelésű italok között 7 hazai és 20 külföldi előállítású szerepelt. A Nébih szakemberei alaposan szemügyre vették a palackokat és a bennük rejlő gineket. Lássuk a teszt részleteit és az eredményeket!

Gin: olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet úgy állítanak elő, hogy érzékszervileg megfelelő mezőgazdasági eredetű etil-alkoholt ízesítenek borókabogyóval és más fűszerekkel. A minimális alkoholtartalom a ginek esetében 37,5 térfogatszázalék. Előállításkor kizárólag a hatályos jogszabályban meghatározott természetes és/vagy természetazonos aromaanyagok és/vagy aromakészítmények használhatóak fel úgy, hogy az ízében a boróka íze domináljon.

London gin: a desztillált gin egyik fajtája. Kizárólag mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból nyerik ki, amelynek maximális metanoltartalma nem haladja meg az 5 g/hektolitert abszolút alkoholra vonatkoztatva. Az ízét az etil-alkohollal macerált természetes növények újradesztillálásával nyerik el. Az így keletkezett desztillátum legalább 70 térfogatszázalékos alkoholtartalommal rendelkezik. A végtermék nem tartalmazhat hozzáadott édesítőt, valamint színezőanyagokat sem, cukortartalma literenként maximum 0,1 grammnyi lehet.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • tényleges alkoholtartalom
  • metanoltartalom
  • cukortartalom
Alkoholtartalom

A tesztben résztvevő ginek alkoholtartalma a jelölésük szerint 37,5 és 46 térfogatszázalék között mozgott, melyet a szakemberek laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztek.

A kapott mérési eredményekből kiderült, hogy egy gin alkoholtartalma nem érte el a termékkategóriára előírt minimális 37,5 térfogatszázalékot. A gyártó ellen hatósági eljárás indult, és sor került a termékek forgalomból való kivonására is.

A láthatatlan metanol

A metanol (metil-alkohol, faszesz) vizsgálata fontos volt a ginek esetében, ugyanis ennek mennyisége utal a gin előállításához használt mezőgazdasági etil-alkohol finomságára. Lényeges szempont, hogy az ital alapjául szolgáló finomszesz mentes legyen egyéb aromakomponensektől, így a felhasznált fűszerek és ízesítők határozzák meg a gin jellegét.

Egy gin metanoltartalma meghaladta a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéket. A termék borpárlatot tartalmazott a kiszerelés és a gyártmánylap szerint, azonban a ginek esetében ez az összetevő nem engedélyezett. Az érintett termék gyártójával szemben hatósági eljárást indítottak az ellenőrök, és megtiltották a termék forgalmazását. 

Cukortartalom

A ginek cukortartalmát is ellenőrizték a szakemberek, ugyanis a vonatkozó rendelet előírása szerint a London ginek cukortartalma maximum 0,1 gramm/liter lehet.

Jó hír, hogy a mért cukor mennyisége minden esetben megfelelt a termékleírásnak.

Szellemes vagy megtévesztő? Nem mindegy, mit mutat a címke!

A gines palackok különböző formájúak lehetnek, melyeken mutatós címkék szerepelhetnek. A jelölési előírásoknak azonban minden terméknek meg kell felelnie. Szakembereink ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – mint például a megnevezés, a nettó mennyiség, a termék tényleges alkoholtartalma vagy a tételazonosító – helyesen szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölési elemek megfelelnek-e a vonatkozó kritériumoknak.

A ginek jelölésvizsgálatának eredményeként elmondható, hogy két termék jelölése megtévesztő volt.

Az egyik gin címkéjén nem szerepelt a származási ország, ugyanakkor a termék megnevezése, a megjelenített grafikai elemek és a használt színek egyaránt arra engedtek következtetni, hogy külföldön állították elő az italt. A gyártmánylap alapján azonban magyar termékről volt szó.

Egy másik gin címkéjén – melynek az alkoholtartalmával is gond volt – a „finest destilled” kifejezés szerepelt. Ez arra utal, hogy különleges eljárással készült az ital, azonban a gyártmánylap ezt nem igazolta. Mivel a gineket minden esetben desztillációval állítják elő, így a jogszabályi előírások alapján nem tüntethető fel olyan jelölés a címkén, amivel minden hasonló termék rendelkezik. Továbbá a kifejezés feltüntetése azért is jogszabálysértő, mert a kifogásolt gin sem a gyártmánylap, sem a termék gyártástechnológiai leírása alapján nem felelt meg a „desztillált gin” kategóriába tartozó szeszes italok előállítására vonatkozó előírásoknak.

Megtévesztő jelölés miatt mindkét gin gyártójával szemben hatósági eljárás indult, és a felügyelők megtiltották az érintett termékek forgalmazását.

 

Összegezve elmondható, hogy három ginnel volt gond: egy terméknél a határérték feletti metanoltartalom, egy gin esetében az alacsony alkoholtartalom és a megtévesztő jelölés, további egy terméknél pedig szintén a nem megfelelő jelölés miatt indult hatósági eljárás. A problémás ginek forgalomból történő kivonására is sor került. Az érintett gyártókkal szemben bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők, melyeknek együttes értéke megközelítőleg 5 millió forint lesz.

Szupermenta-tipp
  • A boltok polcain többféle gin közül választhatunk, ugyanis a különböző típusok mellett már ízesített italokkal is találkozhatunk. Érdemes alaposan elolvasni a címkén feltüntetett információkat, hogy az ízlésünknek megfelelő gin kerüljön a poharunkba!
  • Szeszes italok esetében mindig törekedjünk a mértékletességre, a nyári időszakban pedig kiemelten fontos odafigyelni a túlzott mértékű alkoholfogyasztás veszélyeire. A nagy melegben és hőségriadó idején nem javasolt alkoholtartalmú italt fogyasztani.
Kíváncsi, mely ginek kerültek a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk