Az energiaital terméktesztünk folyamán számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek szakembereink. Cikkünkben azt járjuk körbe, miért vizsgáltuk a termékek koffein-, vitamin- vagy éppen a propilén-glikol tartalmát.
Koffein
A koffein a kávé, a tea és a kakaóbab gyümölcsében, magjában vagy levelében megtalálható alkaloid. Az élelmiszeripari termékekben (pl. energiaitalokban, kólában) lévő koffein mennyisége a készítmény előkészítésétől, gyártási módjától és természetesen a fogyasztás céljától függően változik. A koffein a szervezetünkbe kerülve csökkenti a fáradtság érzetét, éberen tartja a testet.
A vizsgált energiaitalok koffeintartalma megfelelt a termékek csomagolásán feltüntetett értékeknek.
Vitaminok
Vitaminokat csak akkor lehet élelmiszerhez adni, ha a hozzáadás eredményeként az adott élelmiszerben megfelelő mennyiségben lesz jelen az adott vitamin. Ennek pontos meghatározása rendeletben szabályozott. A tesztben vizsgált energiaitalokhoz előállításkor főleg B-vitaminokat adtak, ezért vizsgáltuk a csomagoláson feltüntetett értékeknek való megfelelőséget.
A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy termék B12-vitamintartalma alacsony volt, ezért az érintett élelmiszer-vállalkozóval szemben hatósági eljárás indult.
Propilén-glikol (E 1520)
A propilén-glikolt (Propán-1,2-diol) az élelmiszeripar olyan adalékanyagként használja, amelynek hordozó funkciója van. Ez az anyag lehet például aromában és színezékben is. A készterméken az összetevők között ezt az adalékanyagot nem kell jelölni. Italok esetében az E 1520 felső határértéke forrástól függetlenül 1000 mg/l.
A vizsgált energiaitalokban a propilén-glikol tartalom határérték alatti mennyiségben volt.