Image default

Kutyatáp – összesített eredmények

Közel félszáz kutyatáp terméktesztjét végezte el a Nébih – az eredmények alapján a hazai termékek felveszik a versenyt a külföldi tápokkal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal célellenőrzéseit kiterjesztette a kedvtelésből tartott állatok eledelének vizsgálatára is, így kerülhetett sor a felnőtt kutyák részére előállított teljes értékű, száraz kutyatápok mintázására és vizsgálatára.

A célellenőrzés összesen 41 hazai (68%), illetve külföldi (32%) előállítású száraz kutyatápra terjedt ki, a mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vettük.

Eredmények

kutyatáp

4. Dog Chow 2,5 kg, 685 Ft/kg, származási hely: Magyarország, 49,83 pont

5. Real Nature 1,5 kg, 1799 Ft/kg, származási hely: Hollandia 49,08 pont

6. Dein Bestes (gabonamentes) 1 kg, 1289 Ft/kg, származási hely: Ausztria 47,75 pont

7. Pedigree 2,4 kg, 675 Ft/kg, származási hely: Magyarország 46,58 pont

8. Royal Canin 0,8 kg, 3749 Ft/kg, származási hely: Franciaország 46,50 pont

9. Eukabana jogging  3 kg, 1312 Ft/kg, származási hely: Hollandia 45,58 pont

10. Aldi teljes értékű kutyaeledel 3 kg, 265 Ft/kg, származási hely: Magyarország 44,02 pont

A célellenőrzés részletes eredményeit a *letölthető excel táblázat tartalmazza („Kutyatáp-teszt végeredmény”), mely letölthető a NÉBIH honlapjáról, ide kattintva.

* egyes képek és egy elírás javítása megtörtént a részletes táblázatban

A célellenőrzés során:
  • érzékszervi vizsgálatokat végeztünk
  • értékeltük a minták csomagolását
  • ellenőriztük, hogy a termékek jelölése megfelel- e a jogszabályi előírásoknak
  • összevetettük a címkén kötelezően feltüntetendő analitikai összetevők, valamint az önként feltüntetett paraméterek értékeit a laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározott értékekkel, továbbá
  • vizsgáltuk a biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétereket is.

A kapott eredmények csak az általunk vett mintákat reprezentálják, nem vonatkoztathatók a gyártó adott termékének minden egyes tételére.

Mivel az érzékszervi vizsgálat céljára állatkísérletek beállítására nem volt lehetőségünk, ezért 1-5 pontig osztályoztuk a termékeket szaguk (állattartó számára mennyire elfogadható), állaguk és esetleges szennyezettségük alapján. A csomagolás értékelésénél a termék megjelenését és kezelhetőségét (pl. könnyű-e kibontani, visszazárható-e) vettük figyelembe.

A jelölés követelmények ellenőrzése során a vizsgált kutyatápok egyötödénél tapasztaltunk kisebb jelölési hiányosságokat. 

Az érzékszervi vizsgálatok, csomagolás és jelölés részletes értékelése letölthető („ Kutyatáp-teszt részeredmények”) a NÉBIH honlapjáról, ide kattintva.

A kutyaeledel címkéjén kötelezően feltüntetendő adatok (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és –zsírok, illetve a nyershamu %-os mennyisége) értékelése során 16 tétel esetében találtunk nem megfelelősséget. A legtöbb problémát a nyersrost tartalom esetében tapasztaltuk, a laboratóriumi vizsgálattal meghatározott százalékos érték többnyire magasabb volt a garantált értéknél.

A kötelezően feltüntetendő adatokon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat is megjelenítenek, azaz feltüntetik, hogy bizonyos makroelemeket, nyomelemeket, vitaminokat milyen mennyiségben garantálnak a termékükben, vagy milyen mennyiségben adtak hozzá a termékükhöz. Az önként vállalt paraméterek száma fontos minőségi mutató lehet, de még fontosabb ezen vállalások betartása. 14 kutyatáp esetében garantálták a gyártók egy vagy több makroelemnek (nátrium, kalcium, foszfor) a mennyiségét termékükben, de a vizsgálatok során a mért makroelem-tartalom a kutyatápok felénél nem felelt meg a címkén feltüntetett, garantált mennyiségnek. Nyomelemek (réz, vas, mangán, cink, szelén) vonatkozásában 7 olyan kutyatáp volt, melyből a laboratóriumi vizsgálatok kisebb nyomelem tartalmat mutattak ki annál, mint amennyit a címkén hozzáadott mennyiségként jelöltek.

A tápértékkel rendelkező adalékanyagok, mint például a nyomelemek és a vitaminok, az adott állatfajra nézve maximális határértékkel bírhatnak. Ez azt jelenti, hogy a maximális határértékként megadott értéket a teljes értékű takarmány/állateledel 1 kg-jában nem haladhatja meg az adalékanyag mennyisége.

A kutyatápok értékelésénél így nem csak az volt a szempont, hogy legalább annyi adalékanyagot tartalmazzon a termék, mint amennyit a csomagoláson feltüntettek, hanem az is, hogy laboratóriumi mérésekkel meghatározott mennyiségük ne haladja meg a maximális határértéket. A célellenőrzésbe vont kutyatápokban a vizsgált nyomelemek mennyisége nem haladta meg a rájuk vonatkozó maximális határértéket. A vitaminok közül a D-vitamin rendelkezik ilyen maximális határértékkel, melyet a vizsgált kutyatápok D-vitamin tartalma nem ért el.

Az emészthető fehérje fontos

Az állattartók általában úgy gondolják, hogy ha egy állateledelnek magas a nyersfehérje tartalma, akkor garantált a jó minőség. Azonban a minőség kérdése sokkal összetettebb, arra is oda kell figyelnünk, hogy ennek a fehérje-tartalomnak hány százalékát teszi ki az állat számára értékes, emészthető fehérje. A jogszabály nem teszi kötelezővé az emészthető nyersfehérje címkén való feltüntetését, de egyes előállítók önként garantálják ezt az értéket is. A nyersfehérje és az emészthető nyersfehérje mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya mellett fontos minőségi mutató az aminosav összetétel is, amit az értékelés során szintén figyelembe vettük.

Mindazok számára, akik a „házi koszt” helyett az ipari előállítású kész eledeleket választják, a minőségi paraméterek mellett fontos szempont a biztonságosság is. Ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően vizsgáltuk a Salmonella spp. és az Enterobacteriaceae sp. előfordulását.

A tesztelt kutyatápokról elmondható, hogy határértéket túllépő eredményt nem kaptunk.

Az avasság szempontjából vizsgált sav- vagy peroxidszámra nemzeti jogszabály határoz meg határértékeket, de csak alapanyagokra, vagyis azok teljes értékű takarmányokra, így az állateledelekre nem vonatkoztathatók.

Mindazonáltal a vizsgálatok alapján 6 mintáról elmondható, hogy sav- vagy peroxidszámuk az alapanyagokra vonatkozó határértékeket meghaladták. Ezeknél a gyártóknál szükséges a felhasznált zsír és olaj alapanyagok, illetve a technológia körültekintő felülvizsgálata.

Összegzés

A piacon sokféle hazai és külföldi előállítású kutyaeledel megtalálható. A célellenőrzés keretében ebből csak néhány terméket ragadatunk ki véletlenszerűen. A célellenőrzés nem tárt fel olyan súlyú nem megfelelőséget, amely a forgalomból való kivonást vagy a célellenőrzésből való kizárást vonta volna maga után. A tapasztalt hiányosságok, nem megfelelőségek esetében a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, az ezekkel kapcsolatos hatósági eljárások folyamatban vannak. Jelentősebb összegű pénzbírság nem várható.

Az ellenőrzés eredménye alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg a piacon vannak olyan hazai előállítású állateledelek, melyek minőségben és árban felveszik a versenyt a külföldi termékekkel. Összpontszámuk alapján az első 15 helyen álló kutyatápok között szerepel négy hazai száraz kutyatáp gyártó cég hat terméke (Dog Chow, Pedigree, Teljes értékű kutyaeledel (Aldi), Rufus, Chappi és Bellosan). Ezek az állateledelek nagy mennyiségben elérhetők a hazai, az Uniós, valamint a harmadik országbeli piacokon is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk