Image default

Likőrfajták töményen

Gyomorkeserű, csokoládé likőr, cherry brandy – három jelentősen eltérő karakterű alkoholos ital, azonban valami mégis közös bennük: mindannyian a likőrök közé tartoznak. Lássuk a likőrfajtákat!

Ez is érdekelheti

A likőröket a felhasznált alapanyagok, vagyis a bennük lévő összetevők típusa és sajátossága szerint különböztetjük meg:

gyümölcslikőrök sajátossága, hogy ezeket az italokat a felhasznált gyümölcs ízvilága jellemzi. Hazánkban elsősorban a meggylikőr készítésének van nagy hagyománya.

növényi likőrök széles körben megtalálhatók a világ minden táján. Ismertetőjegye, hogy természetes gyógynövénykivonatokat (ánizs, kömény, boróka, bodzavirág és bodzabogyó, csipke, fenyő, akácvirág, hárs, rózsa, különböző gyümölcsök stb.) tartalmaznak. Éppen ennek köszönhetik a jellegzetes, enyhén kesernyés ízüket.

A növényi likőrök közé sorolható, markánsabb keserűlikőrök sokkal határozottabban kesernyés ízhatású italok. Közéjük soroljuk az emésztésre jótékony hatást gyakorló gyomorkeserűket is. 

Szintén népszerűek a kakaó- és csokoládélikőrök, valamint a kávé- és diólikőrök. E két kategória képviselői elsősorban előkészítésükben különböznek a növényi likőrfajtáktól. Az egyes típusokhoz használt ízesítőanyagok (például: pörkölt őrölt kávé, zölddió) megfelelő előkészítése adja az elkészült italok hosszú, tartalmas ízét.

Különösen az édesszájúak kedvencei az emulziós likőrök, melyek kis alkohol és nagyobb cukortartalommal rendelkeznek. Jellemző összetevőik közé tartozik a tej, tejszín és tojás, ízesítésükre pedig ma már szinte bármilyen gyümölcs felhasználható.

Forrás: Dr. Panyik Gáborné – Pálinkafőzés – Ágyas pálinka és likőr készítése 2015

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk