Image default

Milyen típusú pálinkákat ismersz?

A főzés és az ezt követő tárolás során több tényező befolyásolja a pálinka ízét és alkoholtartalmát. Cikkünkben bemutatjuk a főzés, tárolás szerinti különleges eljárásokkal készíthető pálinka típusokat.

Korábban már ismertettük a pálinka történetét és az eredetvédett fajtáit. Ezúttal a pálinka készítési eljárás során felmerülő tényezők alapján mutatjuk be egyik legnépszerűbb töményitalunk különleges eljárásokkal készíthető fajtáit. Összesen öt ilyen különleges fajta pálinkát különíthetünk el a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII. törvény alapján.

Kisüsti pálinka

A legalább kétszeri szakaszos lepárlással, maximum  1000 literes rézfelületet is tartalmazó lepárló üstben készített gyümölcs-, vagy törkölypálinka nevezhető így.

Érlelt pálinka

A lefőzött középpárlat alkoholtartalmát 60-65 V/V %-ra állítják be lágy vízzel az érleléshez.

Fahordóban érlelik legalább 3 hónapig 1000 liternél kisebb hordóban, vagy legalább 6  hónapig 1000 literes vagy annál nagyobb fahordóban, így jellegzetes aromát nyer az ital.

Ópálinka

Az a gyümölcs-, vagy törkölypálinka, melyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes vagy annál  nagyobb fahordóban.

Ez is érdekelheti

Ágyas pálinka vagy Gyümölcságyon érlelt pálinka

A gyümölcsökre „saját” pálinkáját töltik és együtt érlelik legalább 3 hónapig. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett, vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt kell felhasználni,  így egy magas beltartalmi értékű, jellegzetes aromájú italt állíthatnak elő.

Ágyas törkölypálinka

Magyarországon termett szőlővel vagy aszalt szőlővel együtt érlelik legalább 3 hónapig. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt szőlőt kell felhasználni.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk