Image default

A legkedveltebb keserű likőrök

A keserű likőrök hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

Ez is érdekelheti

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a Nébih hatósági munkáját/kontrollját és laboratóriumi vizsgálatait kiegészítve, a termékeket érzékszervileg vizsgálva, ízlelve, megkeressük, a kóstolók egyéni ízlésének megfelelő termékeket.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 26 féle keserű likőrt kóstolhattak.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők 5 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a likőröket: külső megjelenés, szín, illat, íz és ízharmónia.

  • Külső megjelenésében elvárható, hogy hibátlan, jellegének megfelelő színű legyen a termék.
  • Színe kielégítő, ha narancssárgás, barnás vagy sötét kávészín jellemzi.
  • A likőr illata megfelelő, ha tiszta, komplex, enyhén alkoholos, fűszeres, gyógynövényes, gyümölcsös, jellegének megfelelő, idegen és mellékszagtól mentes.
  • A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz, ami megfelelő, ha tiszta, édes, telt, selymes, kellemes, finoman kesernyés, fűszeres, virágos, gyógynövényekre jellemző ízhatás, idegen és mellékíztől mentes.
  • A likőrök ízharmóniája akkor kielégítő, ha harmonikus, zamatgazdag, tartós, hosszú íz jellemzi.

A likőrök külső megjelenésének értékelése során a legmagasabb pontszámot a Jägermeister, szín szerint a Ferencz Keserű Likőr Extra kapta.

A legjobbnak ítélt termék illat szempontjából a Ferencz Keserű Likőr Extra lett, míg ízharmónia szempontjából a Bitter likőr nyerte el a bírálók tetszését.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a likőrök íze, melynek értékelése során a Berghofer Bitter keserű likőr diadalmaskodott. Kóstolóink következetességét bizonyítva a termék az összesített értékelésben is a dobogó legfelső fokára álhatott. A második helyen a Bitter likőr végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Ferencz Keserű Likőr Extra léphetett fel.

A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk