Image default

Keserű likőröket teszteltünk

Legújabb Szupermenta terméktesztünkön családi, baráti összejövetelek népszerű alkoholos italai, a keserű likőrök kerültek terítékre. Összesen 26 terméket vizsgáltunk.

Polcfelmérésünk során a kereskedelmi forgalomban elérhető likőrök kínálatát mértük fel hazai áruházláncokban valamint kereskedelmi egységekben. Több mint 50 terméket találtunk, melyek között különböző kiszerelésű és ízesítésű tételek is megtalálhatók voltak.

Végül 26 féle 0,5-1 l kiszerelésű, 27-40% (V/V) alkoholtartalommal rendelkező keserű likőrt ellenőriztünk, melyek között hazai és külföldi gyártók termékei is szerepeltek.

Likőrfajták töményen! Ismerkedjen meg az egyes likőrfajtákkal cikkünkben.

Ez is érdekelheti

Így vizsgáltuk a likőröket
Laboratóriumban ismét számos vizsgálatot végeztünk:
  • alkohol-tartalom (tényleges)
  • metanol-tartalom
  • összes cukortartalom
  • összes extrakttartalom
  • illóanyag-tartalom (illósavak nélkül)
  • réz

Megnyugtató, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján a vizsgált keserű likőrök élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a hatályos jogszabályban előírtaknak.

A likőrök cukor- és alkoholtartalmát rendelet szabályozza. A rendelet értelmében a likőr megnevezésű termékek alkoholtartalma legalább 15%, míg cukortartalma – néhány kivételtől eltekintve – minimálisan 100 g/l. A likőrök vizsgálata során a termékek mindegyike megfelelt a jogszabályi előírásokban meghatározott mérési paramétereknek.

Mi is az a likőr pontosan? Kattintson, cikkünkből megtudhatja!

Felügyelőink ezúttal is elvégezték a termékek nyomon követhetőségének ellenőrzését. Megnyugtató, hogy a likőrök az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőnek bizonyultak.

Jelölés vizsgálata

A hatósági vizsgálaton sor került a palackok és a rajtuk található információk ellenőrzésére.

Fontos kiemelni, hogy a termékek gyártmánylapján feltüntetett információknak minden esetben összhangban kell lenniük a termék jelölésén feltüntetett adatokkal, valamint azok összetételével.

A gyártmánylapok, valamint a termékek jelölésének ellenőrzése során több pontatlanság, hiányosság került megállapításra.

Hibaként fordult elő, hogy a termék címkéjén megkülönböztető jelölésnek használt felirat a gyártmánylap alapján nem igazolódott. További termékeknél a gyártmánylapon szereplő analitikai paraméter hibásan lett kiszámítva. Előfordult egy terméknél, hogy a gyártmánylapon szereplő összetevők felsorolása közül, a termék címkéjén egy összetevő nem került feltüntetésre.

A hatósági vizsgálat összefoglalásaként elmondható, hogy a vizsgált 26 termék közül összesen 14 esetben volt szükség hatósági eljárás megindítására. Az érintett vállalkozókat minden esetben figyelmeztetésben részesítettük és köteleztük a hibák javítására.

A kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradhatott el. Ha kíváncsi, melyik keserű likőr végzett az élen, kattintson következő cikkünkre!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk