Image default

Megmutatjuk, miből van a gumicukor

A Szupermenta legfrissebb terméktesztjében gumicukrokat teszteltünk. Az eredményekig lássuk, miből és hogyan készül ez a rágcsálnivaló finomság.

Ez is érdekelheti

Hivatalosan, a Magyar Élelmiszerkönyv szerint „a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka. A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” szót, valamint az ízesítésre való utalást.”

A gumicukorka szénhidrát alapú, zselésítőanyaggal készített, összetett szilárd gél, aminek az egyik legfontosabb jellemzője az íze, amely jobb esetben harmonikus, savanykás, a megnevezésben nevesített gyümölcsre jellemző ízű és még színben is hasonlít a gyümölcsre. A másik nagyon fontos jellemzője a gumicukroknak, a kellemesen puha, mégis szilárd állag.

Ezeknek a minőségi jellemzőknek pontos mérése azonban csak összetett laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges. Ezért a gyártók jellemzően a fogyasztók véleménye és a saját érzékszervi minősítésük alapján tudják a fogyasztói elégedettséget mérni, tehát így tudják megállapítani, hogy mi az, ami működik, mi az, ami nem.

A termékeket kristálycukor, glükózszirup, keményítőszörp és invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom.

  • A kristálycukor tisztított és kristályosított szacharóz, ami egynemű, szemcsés anyag.
  • Minden termék előállítása során glükózszirupot használtak fel, ami keményítőből és/vagy inulinból előállított étkezési szacharidok tisztított és koncentrált (legalább 70 tömegszázalék szárazanyag tartalmú) vizes oldata.
  • A keményítőszörpöt általában a kukoricakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével nyerik. A keményítőszörpöt két adata jellemzi édesipari szempontból, a szárazanyag tartalma és a dextróz-egyenértéke. A dextróz vagy dextróz-monohidrát tisztított és kristályosított, egy molekula kristályvizet tartalmazó D-glükóz.
  • A termékhez hozzáadott invertcukorszirup hidrolízissel (savas vagy enzimes) részben invertált szacharóz esetleg kristályos részt is tartalmazó vizes oldata, amelyben az invertcukor van túlsúlyban.

A szénhidrátok fontosak a gumicukor állagának kialakulásához, nemcsak azért, mert ezektől lesz édes a cukorka! Ezek a cukrok nagyon fontosak a fehérjeláncok közötti kapcsolatok erősítéséhez is. Ezen kívül pedig a glükózsziruptól tovább tárolható minőségromlás nélkül a gumicukor a minőségmegőrzési idejének tartama alatt.

Számos legenda kering a gumicukorkák készítéséhez felhasznált egyik fő hozzávaló, a zselatin körül is. Ezt az anyagot többnyire sertésbőrből készítik, ami egy íztelen, színtelen, szagtalan fehérje. Vannak ugyanakkor olyan „vegán” gumicukrok, amikhez állati fehérje helyett növényi, szénhidrát alapú anyagokat használnak.

A már kész masszát gyümölcslevekkel, aromákkal ízesítik, zöldség-, gyümölcs- és növénykivonatokkal színezik.

Hogy lesz ezekből az alapanyagokból gumicukor?
Hamarosan megjelenő cikkünkben a folyamatot is bemutatjuk!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk