Image default

Mi az a Codex Alimentarius?

Az élelmiszereknél nagyon fontos kérdéskör a minőség, amelyet termékkörönként külön szabályoznak, azonban találkozhatunk olyan termékekkel, amelyek minőségi követelményei sem Európai Uniós, sem hazai jogszabályban nincsenek meghatározva.

Ez is érdekelheti

Mi az a Codex Alimentarius?

A Codex Alimentarius Főbizottságot (CAC) a FAO (Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet) és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1963-ban hozta létre azzal a céllal, hogy kidolgozzanak élelmiszerekre vonatkozó nemzetközi szabványokat, irányelveket és útmutatókat.

A Bizottság által kidolgozott különféle dokumentumok összessége a Codex. Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. az EU) és nemzeti (természetesen a magyar is) élelmiszer szabályozás alapjául szolgálnak. A Codex szabványai és egyéb dokumentumai ugyan a nemzeti szabályozásban nem kötelező érvényűek, de sok esetben alapul szolgálnak, illetve beépítésre kerülnek nemzeti szinten az élelmiszerek minőségének szabályozásába.

A Codex Alimentariusról bővebben a Nébih cikkében is olvashat!

Majonéz terméktesztünk során a Codex Alimentariust  is segítségül hívtuk, mivel a majonéz minőségére vonatkozó követelmények nincsenek meghatározva sem közösségi, sem hazai jogszabályban.

Pontosan mi is a majonéz a Codex Alimentarius definíciója szerint?

A majonéz egy olyan fűszeres mártás, amelyben a folyadék fázisok (növényi olaj, ecet, tojássárgája) emulgeálásával egy olaj-a-vízben emulzió jön létre. A majonéz tartalmaz egyéb összetevőket is, mint pl.: tojásfehérje, cukor, só, fűszerek, mustár, tejtermék, víz, élelmiszer-adalékanyagok.

A tesztünk során vizsgált 22 majonéz előállításához használt összetevők, valamint érzékszervi tulajdonságaik a Codex Alimentarius leírásához hasonlóak voltak.

Kíváncsi majonéz terméktesztünk további eredményeire? Kattintson!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk