Image default

Paradicsomi állapotok

Jelentős a különbség a ketchupok paradicsomtartalma között

Ha azt mondjuk ketchup, kevés olyan ember van, akinek ne a paradicsom jutna eszébe. De vajon mennyi paradicsom van egy flakon ketchupban? Az eredmények meglepőek, olvasson tovább!

Ketchup terméktesztünkön 38 terméket „szedtünk ízekre”. Vizsgálatunk egyik meglepő eredménye, hogy milyen nagy különbségek vannak a bolti ketchupok között a paradicsomtartalom szempontjából: a flakonon feltüntetett, valamint a számított adatok alapján, a gyártók 100g ketchup készítéséhez 28g-248g paradicsomot használtak fel. A minimum és maximum értékek közti jelentős különbség jól mutatja, számottevő az eltérés egyes termékek között a tényleges paradicsomtartalom alapján.

Ez is érdekelheti

Tudtad -e?

A ketchup legfontosabb alapanyaga kétségtelenül a paradicsom, amit a gyártók különböző koncentrációjú paradicsomsűrítmény formájában használnak fel a termék készítése során. Az olyan élelmiszerek esetében, amelyeknél egy adott összetevő ennyire kiemelt fontosságú és megjelenik annak nevében vagy a csomagolásán képi elemekkel hangsúlyozzák, elmondhatjuk, hogy az alkotóelem alapvetően jellemzi az élelmiszert. Éppen ezért az adott összetevő mennyiségét kötelező jelölni a vásárlók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet szerint.

A Szupermenta teszten vizsgált ketchupok jelölési hibáiról itt olvashat!

Paradicsomtartalom vizsgálatunk eredményei még szembetűnőbbek alábbi grafikánkon. A diagramon – a legalacsonyabb és legmagasabb  paradicsom tartalmú termékek mellett – az  is látható, hogyan változott a többi ketchup paradicsomtartalma.

Paradicsomtartalom

Ketchupválasztás előtt tehát érdemes a paradicsomtartalomra vonatkozó adatokat is megnéznünk a jelölésen, hogy valóban az elvárásainknak leginkább megfelelő termék kerüljön kosarunkba.

Ketchup terméktesztünk eredményeiről itt olvashat!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk