A Szupermenta a következő napokban a reggelit, reggelizési szokásokat veszi górcső alá. Ennek első lépéseként megnéztük, mit eszik kontinensünk, amikor felkel a nap.
Ez is érdekelheti
Angol reggeli, azaz Full English breakfast
Kezdjük rögtön a világ leghíresebb napkezdő fogásával. Bár az angolok nem a konyhájukról legismertebbek, reggeli-fronton mégis nagyot alkottak a 19. század elején. Bár azt hihetnénk, hogy a babos- kolbászos tányér látványa már a múlté a szigetországban, valójában a hagyomány nagyon is él a mai napig. Sőt, az Egyesült Királyságban és Írországban számos vendéglátóhelyen kérhető ebédre és vacsorára is, amolyan „egész napos reggeli”.
Természetesen mi is összeállíthatjuk az ikonikus étket. Az összetevői a következők: bacon szalonna, tojás, angol kolbász, bab, paradicsom, gomba, angol véres hurka és pirítós. Egy ilyen kezdéssel szinte egész biztosan nem éhezünk meg ebédig!
Holland reggeli
Következő országunk nem más, mint Hollandia. Bár talán a holland reggeli híre még nem járta be a világot, de lehet ez csak idő kérdése. Az ország igazi különlegessége, a hagelslag valójában annyit tesz „jégeső”. Ez pedig nem mást jelent, mint csokireszelékkel, vagy cukorkákkal meghintett kenyér vajjal vagy anélkül. (A vaj fő funkciója, hogy a kenyérhez tapassza az apró szemeket.)
Francia és olasz reggeli
Talán furcsa lehet, hogy a két gasztronómiai nagyhatalmat egy kalap alatt említjük, azonban reggelizési szokásaik igencsak hasonlóak. Mindkét nemzet könnyen indítja a napot, náluk nem feltétlenül igaz, hogy a nap első étkezése a legfontosabb. Leginkább kávéból és péksüteményekből áll a reggeli. A franciák lekváros kenyeret vagy pirítóst, esetleg híres croissant-jukat fogyasztják a feketéhez, míg az olaszok különböző pékáruk mellett szívesen esznek kétszersülteket vagy kekszeket.
Német reggeli
A hagyományos német reggeli hasonlít talán a legjobban a miénkhez. Különböző kenyereket és zsömléket esznek lekvárral vagy mézzel, esetleg sajttal vagy felvágottakkal. Jellemző reggeli étel még a főtt tojás, joghurt, gyümölcsök, de kimondottan nagy hívei a müzliknek és gabonapelyheknek is. Elmondható tehát, hogy a német reggeli igen változatos, mindenki találhat kedvére valót a nap elkezdéséhez.
Szerb reggeli
Déli szomszédaink konyhája mind a mai napig őrzi a balkán országokra jellemző gasztronómiai jegyeket, melyet főleg török, mediterrán és közép-kelet-európai hatások alakítottak. Reggelire leginkább pékárukat esznek, legjellegzetesebb ételeik például a kukoricalisztből készült lepény (proja), illetve a nálunk is ismert burek. Ez számos, rétestésztához hasonló, vékony rétegből álló lepény, a rétegek között darált hússal, túróval vagy zöldségekkel. Szerbiában jellegzetesen kör alakú formában sütik és szeletre vagy dekára vásárolják. Egy pohár ivójoghurt szinte kötelező mellé.
Finn reggeli
A németekhez hasonlóan a finnek is szeretik a kis szendvicseket, leginkább vajjal, felvágottakkal és sajttal. A második legkedveltebb reggeli ételeik a müzlik és gabonapelyhek, jellemzően joghurttal vagy viili-vel, ami a joghurt északi rokona. A kása is szerepel gyakori reggeli ételeik között, főleg zabból, egy kis darab vajjal. Sokszor tesznek még hozzá tejet vagy gyümölcsöt, vagy valamilyen bogyósgyümölcsből készült lekvárt.
Források:
http://www.englishbreakfastsociety.com/; http://www.wikipedia.com; http://seriouseats.com/; http://be.france.fr/;http://espresso.repubblica.it/; http://www.goethe.de; http://www.serbia.com/
Fotók:
http://photopin.com/; http://www.wikipedia.com