Image default

Reggelizz mint egy császár…

A reggeli témakörét tovább fejtegetve, azt a kérdést vizsgáltuk meg közelebbről, hogy vajon tényleg ez-e a nap legfontosabb étkezése. Valamint, ha tényleg olyan fontos, akkor mit kell ahhoz ennünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle. Antal Emese dietetikus, szociológussal, a TÉT Platform szakmai vezetőjével beszélgettünk a témáról.

Ez is érdekelheti

Ahogy a német mondás tartja, „Frühstücken wie ein Kaiser, Mittagessen wie ein König und Abendessen wie ein Bettler”, azaz „Reggelizz mint egy császár, ebédelj mint egy király és vacsorázz mint egy koldus”. Gyerekkorunk óta halljuk, hogy nagyon fontos a reggeli, de sokan vagyunk úgy, hogy nem kívánkozik le a falat rögtön ébredés után. Vagy ha táplálkozásra is adjuk fejünket, leginkább csak a szokásos kávét vagy édességeket kívánjuk, esetleg futtában kapunk magunkhoz egy péksüteményt a munkába vezető úton.

„Reggeli előtt a szervezetünk akár 10-14 óráig sem jut táplálékhoz. Nagyon fontos tehát, hogy reggel feltöltsük magunkat tápanyagokkal, szó szerint el kell indítani a napot. Számos kutatás bizonyítja, hogy a reggeli elhagyása növeli az elhízás, cukorbetegség, és egyéb betegségek kockázatát. Ennek ellenére, tanulmányok kimutatták, hogy az átlagos idő, amit az emberek reggeli készítéssel töltetnek, alig 5-8 perc.” – mondta Antal Emese, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Viszont ebből az igazán rövid időből is sokat ki lehet hozni, hogy jól induljon a nap. A dietetikus szerint fontos reggel a gabonafélék bevitele. Erre a legjobbak a teljes értékű gabonák, például müzlik vagy gabonapelyhek, de magvas kenyér fogyasztása is megfelelő lehet. Hozzátette viszont, hogy a szénhidrát-forrás önmagában nem elég. „Mindenképp egészítsük ki valamilyen fehérjeforrással, például tejjel vagy joghurttal együk a gabonapelyhet, de jó megoldás a tojás is valamilyen formában.” Ezenkívül még fontos eleme a reggelinek valamilyen zöldség vagy gyümölcs. Ez lehet paradicsom, paprika egy szendvicsbe, de akár egy gyümölcs is. Ne felejtkezzünk el a folyadékról sem, teát, tejet, néha kakaót is ihatunk, de közben azért figyeljünk arra is, hogy számos ember nem tolerálja a tejet, tejtermékeket és a gyümölcsöt együtt.

A szakértő hangsúlyozta, hogy ebben az esetben is a legfontosabb a gyönyörködtető változatosság. „Én magam is ezt az elvet követem. A legjobb szerintem, ha akár minden nap mást választunk. Egyik reggel lehet – mondjuk – müzli, másik nap szendvics, harmadnap tojás… Legyünk kreatívak! Emellett az is nagyon fontos, hogy ezt a változatosságot a nap során is betartsuk. Nincs kőbe vésett szabály, de a reggeli adjon egy jó, tápláló alapot további étkezéseinkhez.”

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk