Image default

A gabonagolyók hatósági vizsgálata

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta projekt keretén belül
a kakaós- és csokoládés gabonagolyókat vizsgálta, amelyek között számos vitaminnal és ásványi anyaggal dúsított termék is volt. A konkrét eredmények megjelenése előtt bemutatjuk, szakembereink mely szempontok mentén ellenőrizték a termékek megfelelőségét.

Ez is érdekelheti

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságunk hatósági mintavételt végzett a nagyobb áruházláncokban és néhány kisebb kereskedelmi egységben. Az átfogó ellenőrzés során külön figyelmet fordítottunk arra is, hogy a minták megfelelően reprezentálják a hazai boltokban található kínálatot, így összesen 21 terméket vettünk szemügyre, melyeket 6 fő szempont alapján vizsgáltunk.

1. Biztonsági paraméterek, azaz mikotoxinok, nehézfémek, transz-zsírsavtartalom

Minden termék esetében elvégeztük a mikotoxinok {Aflatoxinok, DON, F2-toxin (Zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A, T-2 toxin} vizsgálatát, és megmértük azólom és kadmium szennyezőanyag mennyiségét.

A fogyasztókhoz kerülő kész élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát Magyarországon 2014. február 18-a óta jogszabály szabályozza, valamint a transz-zsírsavat tartalmazó alapanyagok transz-zsírsav tartalmának nyilvántartására kötelezi a hazai előállítókat, illetve az import alapanyagok első magyarországi forgalmazóját.

2. Tápértékjelölésben szereplő tápanyagok mennyisége

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő zsír-, szénhidrát-, cukor-, rost-, fehérje-, és sótartalom mennyiségét és összehasonlítottuk a jelölésen szereplő értékekkel.

A vizsgálati eredményeink értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát megenged.

A tápértékjelölést a hatályos előírások szerint 2016. év végétől kell majd kötelezően feltüntetni. Azon termékeket azonban, amelyekhez vitaminokat és ásványi anyagokat adtak hozzá, kötelező tápértékjelöléssel ellátni, amelyben a hozzáadott vitamin és ásványi anyag összmennyiségét is fel kell tüntetni. A vitaminnal és ásványi anyaggal nem dúsított termékek többségén jelenleg önkéntesen tüntetik fel ezeket a tápértékadatokat.

Fontos előírás, hogy a tápértékjelölésen nem csak a gyártás során hozzáadott vitamin illetve ásványi anyag mennyiségét kell feltüntetni, hanem a termékben levő összes mennyiséget, ugyanis az egyes felhasznált anyagok is tartalmaznak vitamint illetve ásványi anyagot (pl. gabona, kakaópor), és az ezekből származó mennyiséget is figyelembe kell venniük a gyártóknak a jelölésnél.

A tápértéktáblázat kötelező és önkéntes elemei, valamint kötelező sorrendje

Több gabonagolyó jelölésén feltüntetik, hogy a termék kalciumot tartalmaz, illetve hogy kalcium-forrás. A „kalcium-forrás” és a „kalciumban gazdag” állítás feltüntetése esetén a terméknek szigorú feltételeknek kell megfelelnie, ezért elvégeztük a termékek kalcium-tartalmának vizsgálatát is.

A vizsgált termékekben megmértük a réz, cink, kálium, magnézium, molibdén és mangán mennyiségét is.

3. Édesítőszer mennyisége az édesítőszeres termékek esetén

Az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó uniós rendelet (1333/2008/EK) tartalmazza az élelmiszerekben használható adalékanyagok listáját, amely pontosan előírja, hogy mely adalékanyagot, milyen mennyiségben, mely termékekhez, milyen feltételek betartása mellett lehet hozzáadni.

Ha a termék édesítőszert, édesítőszereket tartalmaz, akkor az élelmiszer nevéhez kapcsolódóan fel kell tüntetni az „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” kifejezést.

A cukoralkoholok közül az eritritnek (E 968) nincs energiatartalma, de a xilitnek (E 967)
amit tévesen nyírfacukornak hívnak – van, a szénhidrátok energiaértékének kb. 60 %-a.

4. Gluténmentes termékek gluténtartalma

21 termékből 3 esetben jelölték, hogy a termék gluténmentes, ezért ebből a szempontból is megvizsgáltuk ezt a 3 mintát. A gluténtartalom megengedett maximum értéke 20 mg/kg.

5. Genetikailag módosított összetevő jelenléte (GMO)

Hivatalunk rendszeresen ellenőrzi az élelmiszerek GMO tartalmát.  Abban az esetben, ha jogsértő GMO-s élelmiszert találunk, azonnali hatósági intézkedésre kerül sor.

6. Termékek jelölésének jogszabályi megfelelősége

A jelölés ellenőrzése céljából minden hazai gyártótól bekértük a termék gyártmánylapját, a nem hazai gyártású termékre vonatkozóan a forgalmazótól bekértük a termék specifikációját, melyek alapján megvizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az előírtaknak. Minden terméknél megvizsgáltuk a jogszabályban előírt jelölési követelmények teljesülését is.

Több termék jelölésén szerepelnek tápanyag-összetételre- és egészségre vonatkozó állítások. Ezek feltüntetése csak szigorú feltételek teljesülése mellett megengedett. Például a kalciummal kapcsolatban csak a 432/2012/EU rendelet szerinti engedélyezett állítás, illetve ezzel azonos értelmű állítás tüntethető fel, például:
„A kalcium szükséges a normál fogazat fenntartásához.”
„A kalcium hozzájárul a normál izomműködéshez.”

A részletes adatok és a kedveltségi kóstolás eredményei hamarosan olvashatóak a Szupermentán!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk