Image default

„Nagyon jó rizseket lehet kapni itthon”

Interjú Bui Van Gianggal, Vietnamból származó élelmiszervegyésszel

Nagyon jó rizseket lehet itthon kapni szerinte, viszont sokszor nem jól készítjük el őket – interjúnkban a Nébih nagy rizstesztje alkalmából, a Vietnamból származó élelmiszervegyésszel, Bui Van Gianggal beszélgettünk.

Hétfőtől keressétek a Szupermentán a Nébih nagy rizs terméktesztjét! 

Nébih: Tudnál tanácsot adni a magyar fogyasztóknak a rizs elkészítéséhez, hiszen Vietnamban a rizsfogyasztásnak sokkal nagyobb kultúrája van. 

Bui Van Giang: Sima gázlángon alapvetően elég nehéz jó rizst főzni, ha mégis ilyen tűzhelyünk van, használjunk lángelosztót. A magyarok a rizshez kb. kétszer annyi vizet adnak, ez nem rossz, nagyjából 1-2 cm-es vízréteg legyen a rizs fölött. Értelemszerűen több rizshez több vizet kell adagolni. Nem szükséges ízesíteni ekkor. Ha hideg vízben tesszük főni a rizst, akkor (folyamatos kavargatást igényel a rizs, különben a szemek szétfőnek) időnként kavargatni kell, hogy oda ne égjen a rizs az edény alján.

Úgy egyszerűbb talán főzni, ha már jól tudjuk a víz-rizs arányt, hogy felforraljuk a kimért vizet, aztán ha a víz felforrt, beletesszük a rizst és az újraforrás után levesszük az edény tetejét és leszedjük a képződött habot.

A rizsszemek már megdagadtak, legkisebbre vesszük  a lángot, lángelosztón és lefedve otthagyjuk a rizst párolódni. 5-7 percet adjunk neki ebben az állapotban, aztán kóstoljunk, hogy megpuhultak-e a rizsszemek.

Előfordulhat, hogy kevés vagy éppen túl sok vizet tettünk az edénybe. A tapasztaltabbak már el tudják dönteni szemmértékkel is, hogy mennyi víz kell a rizshez, eleinte inkább kevesebbet tegyünk bele, mert a főzés bármelyik fázisában még lehet bepótolni. Ha túl sok vizet használtunk, úgy tudjuk megakadályoznia péppé válást, hogy még mielőtt a rizsszemek teljesen beszívják a vizet, kiveszünk valamennyi vizet.

Ez is érdekelheti

Mire figyeljünk még?

A legfontosabb: ne pirítsuk elő! A rizsnek kérge lesz, megsül, így pedig nem engedi át egykönnyen a vizet, ez egy helytelen szokás. Inkább utólag süssük meg, ha mindenképpen ezt szeretnénk, szuper sült rizst lehet belőle készíteni.

Mi lehet a rizs sikerének titka?

Nekünk Ázsiában nagyon természetes, hogy mindenhez esszük. A sikere talán abban rejlik, hogy egy könnyű köret, minden fogáshoz passzol, a vietnamiak például reggelire is eszik a sült rizst. Az elkészítés nagyon egyszerű, az előző napról megmaradt rizst olajon megpirítják, amikor elkezd megsülni, tojást ütnek rá. Jöhet bele kaliforniai paprika vagy itthon a magyar lecsópaprika, csíkokra vágva vagy más zöldséget (pl.: zöldborsót, vajbabot, karfiolt, brokkolit…) apróra vágva – reggelire tipikus étel.

Vannak ragadósabb (rizsételek) rizsfajták is. Előszeretettel fogyasztanak jázmin rizst, ez finom, illatos fajta; basmati rizst, ezt inkább ünnepek alkalmával. A kerekszemű, ragadósabb rizs éppen ez utóbbi tulajdonsága okán inkább szushihoz használatos. A barna rizst több ideig is kell főzni, mint a fehéret, viszont sokkal több tápanyag marad benne. A pelyvás héjat eltávolítják, de megmarad az ezüsthártya réteg, így ezt csiszolatlan rizsnek is nevezhetjük.

A rizst gluténérzékenyek is fogyaszthatják, változatosan főzhető, finom, valószínűleg ezért szeretik világszerte.

Rizsvásárlási tanácsok?

Elég jó rizseket lehet kapni Magyarországon, persze akad egy-két rosszabb minőségű is. Az A- és B-kategóriás rizsekkel semmi probléma nincsen, ettől a besorolástól még lehet tökéletesen jó egy rizs.

A Nébih kóstoláson a 34 rizsből számos csomagolásán nem találtunk használati utasítást.

Ha van is rajtuk, nem muszáj figyelembe venni  a csomagoláson olvasható leírást. Az első kérdésnél taglalt módszer tökéletesen alkalmas bármely rizs megfőzésére. Ezenkívül a szakácsnak ki kell tapasztalnia melyik az a rizs, ami egy kicsit több vizet vesz fel, mint a többi. A kerekszemű rizsfajtáknak magasabb a keményítőtartalmuk, aki nem annyira tapasztalt a főzésben, válassza inkább a hosszúkás, ovális szeműeket. De a legfontosabb, hogy az emberek tanuljanak meg rizst főzni. Aki kicsit mélyebben is elmerülne a témában, annak a rizsfőző edény megvásárlását javaslom: 20-30 perc alatt tökéletes étel készíthető a használatával.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk