Image default

Mi az igazság a GMO-ról?

Egyetlen rizsben sem talált a Nébih laboratóriuma GMO-t a rizs termékteszt során. De mi is az a GMO, mit kell tudnunk róla? Posztunk első részében tisztázzuk a kérdéseket.

A GMO (genetikailag módosított szervezet) olyan szervezet, melynek a genetikai állományát mesterséges úton változtatták meg, melynek következtében az adott szervezetben és utódaiban, új tulajdonság/tulajdonságok jelennek meg.

Mit jelent? 

A hagyományos nemesítés során azonos, vagy rokon fajok keresztezésével, természetes úton állítják elő a kedvező tulajdonságú új fajtát, a genetikai módosítás során viszont akár nem rokon fajok, sok esetben vírusok, vagy baktériumok génjeit ültetik be a GMO fajtába. Rizs esetében gyomirtószer-rezisztenciát, kártevő rovarokkal szembeni ellenálló képességet, illetve kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságokat hordozó, például béta-karotint nagy mennyiségben tartalmazó GMO fajtákat hoztak létre.

Ez is érdekelheti

Véletlenszerű, hogy az új tulajdonságot hordozó gének hová épülnek be a gazdaszervezet genetikai állományába, ezért nem tudhatjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek a GMO-kat fogyasztó szervezetekre, illetve a környezetre nézve. Emiatt a GMO-k termesztése, valamint élelmiszeripari és takarmánycélú felhasználása az Európai Unióban csak szigorú hatástani vizsgálatokat is magába foglaló, előzetes engedélyezési eljárás után lehetséges. Ezért fordulhat elő, hogy a világ más országaiban engedélyezett módon termelt és fogyasztott GMO az EU-ban tiltott.

Képek forrása: flickr.com

A témát holnapi posztunkban folytatjuk. 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk