Image default

A 10 legjobb rizs a Nébih terméktesztjén

A kéthavonta történő különböző termékekre vonatkozó célellenőrzés folytatásaként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2014. szeptember-októberében elrendelte a rizs termékekre vonatkozó célellenőrzést.

A rizs egy olyan élelmiszer, amit majdnem mindenki szeret és a világ számos pontján fogyasztják. Bevált tippek és trükkök sokasága, kedvenc ízesítés és rizsfajták, valamint a megfelelő főzési idő és biztos receptek – a rizs ezerféleképpen variálható, egészséges élelmiszerünk. Sok vállalkozó forgalmaz rizst, a választékban kiigazodni pedig egyszeri fogyasztóként meglehetősen nehéz lehet. A vagy B rizs? Egyáltalán mit jelent ez a jelölés? Kerekszemű vagy klasszikus? Miért jó a barna rizs? Egyáltalán mennyire fontos az, hogy ne a legolcsóbbat vegyük meg rizsből? Erre és még nagyon sok kérdésre kerestük a választ meghívott vendégeinkkel. Gasztrobloggerek, forgalmazók, élelmiszeripari szakemberek jöttel el megkóstolni a Nébih által összegyűjtött harmincnégy különböző márkájú rizst.

Alábbiakban a legjobbakat, az első tízet fogjuk közölni, azt is megosztjuk, hogy a kóstolóink milyen megadott szempontok alapján értékelték a rizseket. Két minta között almával és vízzel frissítették az érzékeiket, egyébként semmi mást nem fogyaszthattak a rizsekhez. Az elkészített minták minden esetben követték az általános főzési metódust: húszperces elkészítési idő, ezalatt főzés, fedő alatt párolás és pihentetés történik. Ezt a folyamatot követte Alpári György, a Nébih mesterszakácsa.

Egy olyan termék volt, ahol ez nem vált be, a rizsszemek nem főttek meg a megadott idő alatt. Az ízlésbeli értékelést a tesztelőkre bíztuk, ugyanakkor volt pár kritérium, ami alapján alakíthatták a véleményüket. A Nébih laboratóriuma ezenfelül az érzékszervi kritériumoknak megfelelően is vizsgálta a termékeket.

rizs

4. White Elephant A rizs, fényezetlen: 30,5 pont

egyöntetű, drappos, kevés törtszem, tapadós szemek, jellegtelen ízegy részük roppanós, de szétnyomható

5. Golden Dragon A minőségű jázmin rizs: 29,5 pont

egyöntetű, néhány gipszfoltos szem, aromás főtt rizs illat, ragacsos, enyhén tapadóstiszta illat

 6. Panda Brand jázmin rizs: 28,2 pont

hosszúszemű, fényes felületű, sárgás, aromás tiszta, minden szagtól mentes,pergős rugalmas, jellegzetes kellemes íz, minden idegen íztől mentes

 7. Aro Rizs B minőségű: 27,8 pont

hosszúszemű, törtfehér, néhány barna csíkos szem, tiszta gabonaillat, pergős

 8. SOS Classic rizs, A minőségű: 27,3 pont

drappos, nem egyöntetű, gipszfoltos, kevés apró törmelék, tiszta illat, kiss ragacsos, puha

 9. S Budget A minőségű rizs: 27 pont

törmelékes, elszíneződött vörös csíkos gipszes szemek

  10. Coop B minőségű rizs: 26,7 pont

egyöntetű, kevés gipszes törtszem, jellegzetes illat és íz

Ez is érdekelheti

A célellenőrzés a rizsek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt.A Nébih által koordinált kiemelt rizs ellenőrzés alkalmával a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága kereskedelmi egységekben 34 db rizs hatósági mintavételét végezte el. A laborvizsgálatok a Nébih hatósági laboratóriumaiban történtek.

Minden termék esetében a Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú Malomipari termékek irányelvben szereplő paraméterek (nedvességtartalom, tisztaság, keverék, keveréken belül szervetlen keverék, elszíneződött szem, gipszes szem, darabos törmelék, apró törmelék, vörös csíkos szem) vizsgálatát elvégeztük. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindegyik termék megfelel a paraméterek szerinti előírt értékeknek.

A termék jelölésére vonatkozóan fontos megjegyeznünk, hogy ha a jelölésen fel van tüntetve a termék minőségi besorolása („A” minőségű rizs illetve „B” minőségű rizs), akkor a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő irányelvnek meg kell felelnie, de az „A” és a „B” minőségi besorolás a rizsek esetében nem követelmény, ezért vannak forgalomban „önmagában” rizs megnevezésű termékek is.

Azoknál a termékeknél is elvégeztük a vizsgálatot, melyeken nem tüntették fel az „A” illetve „B” minőségi besorolást, annak céljából, hogy vajon melyik minőségi osztályba sorolhatók. Azok a termékek, amelyeken nem alkalmazták a minőségi osztályokat, mind az „A” minőségi besorolást kapták volna.

Elvégeztük a minták kb. egyharmadánál a GMO tartalom vizsgálatát. A vizsgálat során egyik terméknél sem mutattak ki GMO tartalmat.

A növényvédőszer maradék vizsgálat során kiderült, hogy minden termék megfelel az előírásoknak. A szűrővizsgálat során 202 hatóanyagot és metabolitját vizsgáltuk úgynevezett „multiresidue” módszerrel. Az összes minta megfelelt a maximálisan megengedett növényvédőszer-maradék (MRL) mennyiségnek. A szűrővizsgálat során rovarölőszerekre, gombaölőszerekre és gyomirtószerekre történt a mérés.

A mért növényvédőszer-maradék érték egy esetben sem haladta meg az engedélyezett határérték szintet (MRL), sőt az engedélyezett szint ötödét sem.

A talált növényvédőszerek nagy számban raktári fertőtlenítéshez használt szerek maradéka volt. 1 rizs mintában találtunk gombaölőszer maradékot, a megengedett határérték (MRL) 30-ad részét. Gyomirtószer-maradékot a kimutatási határ felett nem találtunk.

A mikotoxinok között az aflatoxinokat tekintik a legveszélyesebb méreganyagnak, mivel már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Emiatt világszerte, így az Európai Unióban is szigorú szabályozás és ellenőrzés alá esnek. A laboratóriumban mind a 34 termék esetében megtörtént az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és Gösszege) vizsgálata, a mért eredmények alapján kiderült, hogy minden esetben mennyiségük a kimutatási határ alatt volt.

A kadmium az élelmiszerekben is megtalálható (köztük a gabonafélékben). Az élelmiszerekkel való nagymértékű bevitele az emberi szervezet számára mérgezést is okozhat, ezért ezen fémre is meghatároztak határértéket az Európai Unióban. Az előírásokban szereplő határértékek ellenőrzése céljából elvégezték a termékek kadmium-tartalmának vizsgálatát. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy egyik termék esetében sem haladta meg a megengedett határértéket a mért érték.

Minden megmintázott terméknél megvizsgáltuk a jelölési követelmények teljesülését is. Az eddig lezajlott eljárások alapján a jelölés tekintetében az ellenőrzés során a 34 db termékből 2 db termék esetében fordult elő csak valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság. A jelölés ellenőrzése során kisebb jelölési hibákkal találkoztunk, amelyek miatt a felelős élelmiszer-vállalkozásoknál figyelmeztetés szankciót alkalmaztunk.

Egy termék esetében a lejárati dátum jelölése nem az előírt módon történt, egy másik  termék esetében hiba volt, hogy a megnevezése nem volt azonos a front- és hátoldali jelölésen, a frontoldalon hosszúszemű rizs, míg a hátoldalon kerekszemű rizs szerepelt.

A rizs csomagolóanyagán nem kötelező feltüntetni a származási országot, de a jelölés ellenőrzése során kiderült, hogy több termék esetében önkéntesen feltüntetik ezt az információt a gyártók illetve forgalmazók.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk