Image default

Neked melyik a kedvenced?

Világos, vörös, esetleg barna? Ki mit szeret? Nézzük milyen sörök vannak!

Sörök csoportosítás szerint 

Világos sör: színe sárga, habja fehér (pilseni, dortmundi, világos müncheni).

Félbarna, vagy vörös sör: vörös, vöröses-barna szín, fehér vagy krémszínű habbal (bécsi).

Barna sör: barnás, sötétbarna, vagy fekete színű ital, krémszínű habbal. (müncheni, bajor).

 

Alkohol tartalom szerint 

Alkoholmentes: alkoholtartalma legfeljebb 0,5 V/V%.

Alkoholszegény: alkoholtartalma 0,5 és 1,5 V/V% közötti.

Normál: 1,5-8 V/V % közötti alkoholtartalom.

Nagy alkoholtartalmú: alkoholtartalma több mint 8,0 V/V %.

 

Eredeti extrakttartalom alapján 

Kommersz sörök: vonadékanyag-tartalma 160 KJ alatti.

Minőségi sörök: 160 KJ fölötti vonadékanyag-tartalom.

 

Erjesztési eljárás alapján
Spontán erjesztésű (Lambic/Lambiek)
  • Lambic
  • Faro
  • Gueuze
  • Kriek
  • Framboise

A spontán erjesztésű sörgyártási technológia, napjainkban már csak Belgium egyes területein használatos. A spontán erjedésű sörök közül a legismertebb fajta a száraz, kissé savanykás, gyümölcsös aromájú, szinte szénsavmentes Lambic. Az idő elteltével különböző változatai jelentek meg: a Faro, a cseresznye hozzáadásával készülő Kriek, a málnás Framboise, a cukrozott és kevert Lambic, valamint a Geuze, amely különböző fajtájú és évjáratú Lambic-ok keveréke.

Felső erjesztésű (Ale)
  • Bitter Ale
  • Brown Ale
  • Golden Ale
  • Mild Ale
  • Pale Ale
  • India Pale Ale
  • Belga erős ale
  • Strong Ale/Old English Ale
  • Stout, Oatmeal Stout
  • Sweet Stout
  • Milk Stout
  • Imperial Stout
  • Porter
  • Barley Wine, Saison/Sezones
  • Scotch Ale/Scottish Ale/Wee Heavy
  • Trappist

Ale-típusú söröket, felső erjesztésű élesztőkkel (az élesztő a sörlé tetején lebeg), 10-21°C-on, rövid ideig erjesztik.  Ez a technológia a sörfajták legszélesebb körét öleli át, mint például a világos (pale), keserű (bitter), barna (porter), árpabor, alt sör, trappista és az erős barna söröket (stout). Melyek közül is a legismertebb, az Ale, melynek különböző altípusai is léteznek, ilyen az édes Cream Ale, a száraz Bitter Ale (ezen belül: világos- Pale Ale, barna- Brown Ale), a Scotch Ale, Irish Red Ale. Ugyanakkor, felső erjesztéssel készül az édeskés Stout és a kissé csokoládés ízű Porter is.  A felső erjesztésű technológia Nagy-Britannia területén terjedt el leginkább, de házi sörfőzdék is előszeretettel alkalmazzák.

Ez is érdekelheti

Alsó erjesztésű (Lager)
  • Pils/Pilsner/
    Pilsener
  • Bock/Bok/Bak
  • Dry Beer
  • Helles
  • Schwarzbier
  • Kellerbier
  • Marzen/Oktoberfest
  • Dunkel/Dunkels

A lager-típusú söröket, alsó erjesztésű élesztőkkel (az élesztő a sörlé aljára süllyed), 2-10°C-on hosszú ideig érlelik, minimum egy hétig 0 °C körüli hőmérsékleten. Lager-kategóriába tartoznak a müncheni és bécsi fajták, a baksörök, doppel baksörök, pilzeni, valamint márciusi és októberi fesztiválsörök is. Mind közül a legismertebb, a Pils és a Bock.

Hibrid, különleges eljárással készülő sörök
  • Búzasör/Weizen/
    Weissbier/Wheat
  • Wit/White
  • Alt/Altbier
  • Kölsch
  • Gőzsör/Steam Beer/Dampfbier
  • Smoked Beer/Rauchbier
  • Seasonal/Winter/ Christmas Beers

Az alsó és felső erjesztési eljárás kombinálása, változtatása hozta létre a negyedik kategóriát. Ilyen, különleges eljárással készül a búzasör is, amely eredetileg felsőerjesztésű, viszont a jobb érés segítése érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adagolnak a sörléhez. Más sörfajtát tekintve, említésre méltó még a Kölsch, amely felsőerjesztésű, de alsóerjesztés hőfokán érlelik. Valamint a gőzsör, amely pont ennek ellentéte, mivel alsó erjesztéssel készül, de a felső erjesztés hőfokán tárolják.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 2-96 számú irányelv, Michael Jackson: Sör, M-ÉRTÉK Kiadó 2008.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk