Image default

Nem tök mindegy, avagy dísztököt csak díszítésre!

Az őszi szezon egyik alapélelmiszere a sütőtök. Bár nálunk ennek nincs évszázados hagyománya, mégis egyre többen vásárolnak tököt azzal a céllal, hogy hangulatos összeállításban dekorálják vele az otthonukat vagy épp egy szépen kifaragott darabbal díszítsék ősszel az erkélyt, teraszt. Míg a sütőtök elfogyasztása minden formában garantálja a kellemes ízélményt, a dísztököket kifejezetten veszélyes megenni! Utóbbiak ugyanis toxikus vegyületeket tartalmaznak, melyek már kis mértékben is komoly rosszullétet okozhatnak.

A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Közéjük soroljuk a dekorációs célra használt dísztököket is, amelyekről azonban fontos tudni, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanok!

A dísztökök története az Egyesült Államokba kalauzolja az olvasót: amikor ugyanis egyre népszerűbb lett a tengerentúlon a töklámpás faragása, a farmerek olyan tököket is elkezdtek termeszteni, amik e célra a legalkalmasabbak. A termesztők tehát arra törekedtek, hogy a terméssel könnyen lehessen dolgozni, s emellett teljesen eltörpült az a szempont, hogy finom is legyen. Az ilyen módon kikísérletezett tököt a zöldségesek és áruházak manapság (bár nem minden esetben) Halloween-tökként árulják. Ezeknek számos, ma már Magyarországon is kapható fajtája létezik, a 2-3 kilós élénk narancssárgától egészen a 9-18 kilós, laposabb, bordázott termésekig.

Lényeges tudni, hogy a dísztökök közül különösen a kisméretű, dekoratív fajták veszélyesek, mivel toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okozhat, például hányást, gyomorgörcsöt, hasmenést, kiszáradást.

Mindezek miatt veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.

Annak érdekében, hogy elejét vegyük az esetleges nemkívánt problémáknak, vásárláskor mindig győződjünk meg róla, hogy milyen fajtájú tököt vásárolunk és kérdezzük meg az eladót, hogy az adott fajta ehető-e vagy sem! A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal használjuk fel!

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk