Image default

A legkedveltebb kanadai sütőtökök

A sütőtökök hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal is elvégeztük a kedveltségi tesztet. Kíváncsi, melyik sütőtök lett a befutó? Olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve, kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálatok során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenik a végeredményben. Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

A résztvevők a teszt első körében különböző vásárlói szempontokat figyelembe véve hét kanadai típusú sütőtököt kóstoltak meg sült állapotban. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták mely sorszám, melyik terméket takarja.

A résztvevők négy szempont alapján bírálták a kanadai sütőtököket: külső megjelenés, állomány, illat és íz.

Hogy milyen egy jó nyers sütőtök és annak sült változata? Íme a négy legfontosabb szempont részletesen.

  • A külső megjelenés szempontjából megfelelő nyers tök kemény, vastag húsú, vastag, de száraz, kórószerű, világosbarna kocsányú. Héja teljesen homogén, narancssárga vagy bézs színű, nem tartalmaz zöld foltokat. Húsa narancssárga színű. Sütve narancsos színű, megfelelően karamellizálódik, pirul.
  • Állományát tekintve nyersen kemény húsú, nem bomlik szálakra, nem szálkásodik. Sütés után héja kenyérhéjszerűen száraz, húsa külső felülete megfelelően karamellizálódik, belseje omlós, krémes. .
  • Az illatára jellemző, hogy édeskés, sült, enyhén karamellre emlékeztető, jellegzetes, harmonikus és idegen szagtól mentes.
  • A jó sütőtök íze édeskés-karamelles, harmonikus, enyhe mogyoróra emlékeztető ízzel.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a kanadai sütőtökök esetén az íz volt.

A kedveltségi vizsgálat során, minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen a Kanadai sütőtök (Auchan) végzett. A második helyezést a Sütőtök lédig (Tesco) nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Sütőtök (Lidl) léphetett fel.

Sütőtök
sütőtök grafika

A kedveltségi tesztet ezúttal egy kicsit kiegészítettük. A kanadai sütőtökök értékelését követően arra kértük résztvevőinket, kóstoljanak meg és összbenyomás szerint értékeljenek öt kevésbé ismert, de szintén étkezési célra szánt tökfajtát. A tököket sült állapotban kóstolták és egyéni preferencia szerint sorrendet állítottak fel a kóstolók. Hogy melyek ezek a tökfajták és mit érdemes róluk tudni? Lássuk!

  • Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.
  • Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.
  • Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.
  • Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.
  • Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pontegyenlőséggel első helyen végzett kanadai sütőtök, valamint provance-i muskotály sütőtök a két legkedveltebb tökfajta. Ezeket szorosan követve második helyen végzett a nagydobosi típusú sütőtök. Kóstolóink véleménye alapján a japán sütőtök lett a harmadik, míg a lista végére a delicata, azaz tölteni való sütőtök került.

sütőtök grafika

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk