Image default

Ahová nézünk, sütőtök terem

Szezonális élelmiszert választottunk a tesztsorozatunkba!

Szeptember-október környékén megjelennek a kínálatban a változatos formájú, narancssárga sütőtökök. Imádjuk sütve, főzve, levesként és süteményben is. Az íze jellegzetes, a magja egészséges. Az ősz nem teljes a sütőtök nélkül, de hogyan szerepeltek a Szupermenta teszten? Na, ez nem tökmindegy! Összesen 11 hazai termesztésű sütőtököt vizsgáltunk.

A szezonális élelmiszerek rendre az évszak sztárjai. Imádjuk őket, hiszen megteremtik egy-egy jellegzetes időszak igazi hangulatát. Ilyen a sütőtök is. Amikor idén megláttuk az első sütőtököket a boltok polcain és a piacok pultjain, akkor tudatosulhatott bennünk igazán, hogy már javában benne vagyunk az őszben. Miért is ne teszteltük volna le, sokak kedvencét a sütőtököt?

Most is – mint általában – a nagyobb áruházláncokban kerestük a „tesztalanyokat”, hiszen itt találjuk meg a széles vásárlói kör számára elérhető kínálatot. Találkoztunk kanadai típusú termékkel, provance-i muskotály sütőtökkel, delicata vagy tölteni való tökkel, piros japán vagy hokkaido fajtával és a nagydobosi típusú, vagy más néven úritökkel is.

A tökfajtákról bővebben itt olvashat!

Miután felmértük a kínálatot, szakembereinkkel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy minden fellelhető sütőtök fajtát komplex vizsgálat alá vetünk. Az összehasonlító kedveltségi vizsgálaton a kanadai sütőtökök kapták a főszerepet. Azon kívül, hogy melyik a legkedveltebb hazai termesztésű kanadai sütőtök, arra is kíváncsiak lettünk, vajon a boltok polcain megtalálható egyéb fajták közül valamelyik le tudja-e tasztíani trónjáról.

Így 7 kanadai típusú és 4 egyéb, étkezési célra szánt magyar termesztésű tök kalandos útnak nézett elébe a Szupermenta termékteszten.

Tudta?

A nem étkezési célra árusított tökök esetében, mint például a faragásra szánt halloween tök vagy a kisebb dísztökök, a forgalmazónak fel kell tüntetnie a címkén, hogy a termék nem étkezési célra szolgál. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mérgező, de ezek a termékek nem mennek át azokon a minősítési és ellenőrzési eljárásokon, amiken az élelmiszerként forgalmazott termékek. Épp ezért az ilyen tök elfogyasztása nem javasolt, még akkor sem, ha esetleg az íze nem keserű.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • nitrit, nitrát
  • növényvédő szerek (peszticidek)
  • beltartalmi értékek: kalcium, cink, mangán, vas, foszfor, béta-karotin,
  • cukortartalom
  • Listeria monocytogenes (darabolt termékben, szúrópróba szerűen).
Nitrit, nitrát

A nitrát a növények anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen, azonban egyes fajok, mint például a sárgarépa vagy a cékla, jelentős mennyiségben képesek felhalmozni ezt a vegyületet. A sütőtökben is megtalálható, így szakembereink megmérték ezt a paramétert is.

Megnyugtató, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

Nitrát – Mit kell tudnunk róla?
Növényvédő szerek        

A gyümölcs- és zöldségfogyasztással egyidejűleg felmerülhet a növényvédőszer-maradékok jelenlétének kockázata is, ezért a sütőtökökben számos peszticid esetleges jelenlétét és mennyiségét is vizsgáltuk.

Megnyugtató, hogy a Nébih laboratóriumaiban végzett növényvédő szer maradék vizsgálatok során mindent rendben találtak a szakemberek.

Beltartalmi értékek

A sütőtökök esetében a Nébih laboratóriumaiban megmértük a termékek kalcium, cink, mangán, vas, foszfor, béta-karotin tartalmát.

Az általunk tesztelt sütőtök fajták közül a legkevesebb béta-karotint a delicata, vagy tölteni való tök tartalmazta (11,2 mg/kg), a legtöbbet pedig egy kanadai típusú termék (148,9 mg/kg). Béta-karotin tartalom esetében tehát nagy eltérésekkel találkoztunk és kijelenthetjük, hogy függ a termék fajtájától és a termesztési viszonyoktól is. Továbbá érdemes az élénkebb narancssárga színű termékeket keresni, mivel ezeknek várhatóan több a béta-karotint tartalmaznak.

A részletes beltartalmi értékek eredményei is megtalálhatóak összefoglaló táblázatunkban.
Cukros eredmények

Az összes tesztelt tököt figyelembe véve a legkevesebb cukortartalma egy kanadai típusú (2,28% m/m), míg a legtöbb a delicata fajtájú töknek (7,95% m/m) volt.

A sütőtökök átlagosan 4,52%(m/m) cukrot tartalmaztak.

A cukortartalom és a kedveltségi vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy vásárlók preferálják a magasabb cukortartalmú termékeket.

Listeria vizsgálata – biztos, ami biztos!

A feldarabolva árult sütőtökök esetében fenn áll a szennyeződés lehetősége, ami baktériumok elszaporodásához vezethet. Ennek okán, szúrópróbaszerűen vásároltunk feldarabolva árult sütőtököket, majd elvittük a laboratóriumba, hogy szakembereink megvizsgálják az esetleges Listeria monocytogenes baktérium jelenlétét.

A Listeria monocytogenes baktérium vizsgálata minden esetben negatív lett.

Jelölés

A sütőtökök címkéjén látszódnia kell a csomagoló/forgalmazó nevének és címének, valamint a származási ország feltüntetése is kötelező. A termék fajtájának feltüntetése nem kötelező, azonban az általunk tesztelt összes terméknél szerepelt ez az információ.

Egy esetben találkoztunk helytelen jelöléssel. A terméket nagydobosi fajtának címkézték, szakembereink viszont megállapították, hogy a tököt csak nagydobosi típusúnak nevezhetjük, mivel nem felel meg a nagydobosi fajtajellegnek. Hatósági ellenőreink bekérték a termék adatait az érintett forgalmazótól. A továbbiakban hatósági figyelmeztetés várható.

A sütőtökök szabályozásáról bővebben itt olvashat! 
Hivatalos érzékszervi bírálat – miért is?

Sütőtök terméktesztünkön ezúttal hivatalos érzékszervi bírálók is értékelték a termékeket. A sütőtökben előfordulhat kukurbitacin, ami egy enyhén mérgező, kesernyés ízű anyag. A fajtanemesítés egyik fontos iránya, hogy elkerülje ennek megjelenését a terményben.

Örömteli hír, hogy a Nébih laboratóriumaiban a hivatalos érzékszervi bírálóink által vizsgált sütőtökökben nem fordult elő a kesernyés íz. Szakembereink kijelentették, hogy a kukurbitacin esetleges jelenléte nem állt fenn a sütőtökökben.

Tudta?

A Nébih laboratóriumaiban alkalmazott, akkreditált, érzékszervi vizsgálati módszerek végrehajtása szigorú szabványok szerint történik. Az élelmiszerek vizsgálatát képzett bírálók végzik.

Terméktesztünk további eredményei

Kíváncsi egy hivatalos érzékszervi vizsgálat folyamatára? Kattintson!
Helyszíni ellenőrzés

Hatósági ellenőreink a terméktesztet kiegészítve egy sütőtök termelőnél komplex helyszíni ellenőrzést tartottak. Ellenőrizték többek között a termelés körülményeit, a technológiai és higiéniai megfelelőségeket is.

Jó hír, hogy a sütőtök termelőnél mindent rendben találtak a szakemberek.

 

sütőtök
Szupermenta-tipp
  • Sütőtök vásárlása esetén az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb szempont, hogy alaposan tájékozódjunk a megvásárolni tervezett tök fajtájáról. Sok esetben a kinézetük is megtévesztő lehet. Csak étkezési célra szánt tököt vegyünk!
  • Ha a sütőtök kesernyés ízű, semmiképp ne együk meg! A keserű ízt a kukurbicatin nevű anyag okozhatja, ami enyhén mérgező lehet.
  • A zöldséges pultok kínálatát böngészve jó esetben csak tiszta, ép és egészséges, sérüléstől mentes, száraz felületű, hibátlan tökökkel találkozhatunk. Ha a sütőtökön kártevők nyomait látjuk, esetleg kezdődő romlást, vagy ebből adódó idegen szagokat és nedvességet érzünk, javasoljuk, hogy ne az a termék kerüljön kosarunkba. Amennyiben konkrét negatív tapasztalatunk van, közérdekű bejelentésként jelezhetjük a Nébih zöldszámán: 06-80-263-244 vagy írásban az zoldszam@nebih.gov.hue-mail címen, továbbá a Nébih Navigátoron keresztül is. 
Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk