Image default

Béta-karotin és peszticidek – avagy mit miért vizsgáltunk a sütőtökökben?

A sütőtök terméktesztünk során sem maradhatott el a termékek laboratóriumi vizsgálata. Azt, hogy milyen vizsgálatokra miért volt szükség, cikkünkből megtudhatja.

Béta-karotin

A természetben előforduló növényi és állati szervezetek színét adó anyagokat természetes színezőanyagoknak nevezzük. Ilyen természetes színezőanyagok a karotinoidok, amelyek zsírokban oldódó konjugált kettős kötéseik révén igen reakcióképes vegyületek. A karotinoid színezékek sárga, narancssárga, vöröses és ibolyás színeket adó vegyületek. A karotinoidokat összetételük alapján karotinoid-szénhidrogének, valamint oxigéntartalmú karotinoidok formájában különböztetjük meg.

A béta-karotin a karotinoid-szénhidrogének családjába tartozik, azaz csak szén-és hidrogénatomot tartalmaz a molekulaképlete. A béta-karotin a természetben igen elterjedt, szinte minden magasabb rendű növényben megtalálható, narancssárga színű vegyület. Fontosabb előfordulási helye a sárgarépa, de a sütőtök is tartalmazza.

Miért fontos a szervezet számára a béta-karotin? A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb és egyben legjobb hatásfokkal működő provitaminja, mivel a teljesen szimmetrikus szerkezetének köszönhetően két molekula A1-vitamin keletkezik. Ezen kívül kiváló antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, így az immunrendszer számára a szabad gyökök hatástalanításában és az ebből eredő betegségek megelőzésében is kiemelkedő fontosságú jelenléte.

Kíváncsi sütőtök terméktesztünk eredményeire? Kattintson!
Peszticidek

Permetezés nélkül a kártevők és kórokozók elszaporodhatnak, melynek következtében csökken a termés mennyisége, illetve romlik a minősége. Ilyen kórokzók lehetnek többek között a penészgombák is, amelyek élete során bizonyos körülmények között beindulhat a mikotoxin-termelődés a növényeken. Ezért a mezőgazdaságban számos növényvédő szert alkalmaznak annak érdekében, hogy megvédjék a növényeket a növényi, állati és mikroba kártevők ellen. A vegyi anyagok egy része a táplálkozási lánccal eljuthat az emberi szervezetbe is. Ezeket a kémiai anyagokat nevezzük szermaradékoknak, egyszerűbben mondva növényvédő szereknek.

A peszticidek vizsgálata különösen fontos, ugyanis, ha a növényvédő szereket a megengedettnél nagyobb koncentrációban használták, vagy nem tartották be az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, akkor az élelmiszerekkel az emberi szervezetbe jutva – nagy mennyiségben – egészségkárosító hatásuk is lehet.

A növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékét az Európai Parlament és a Tanács 396/2005/EK rendelet II. és III. melléklete szabályozza.

Milyen sütőtököt (ne) vegyünk?

Forrás: 396/2005/EK rendelet, Csapó J. – Csapóné Kiss Zs.: Élelmiszer-kémia, Mezőgazdasági Kiadó Budapest, 2003

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk