Image default

Növényi eredetű fehérjeporok kedveltségi vizsgálata

A fehérjeporok, a laboratóriumi ellenőrzés mellett, kedveltségi vizsgálaton is „bizonyíthattak”. Kóstolóink a növényi eredetű, csokoládé ízű fehérjéket por alakban és italként elkészítve értékelték. Kíváncsi, milyen szempontoknak kellett megfelelniük ebben a kategóriában? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva és ízlelve, egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően általános képet kaphatunk.

A termékek értékelése a megszokott módon, „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a résztvevők nem tudták, hogy mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők 17 különböző növényi eredetű, csokoládé ízű fehérjeport ízleltek meg, amelyeket különböző vásárlói szempontok mentén értékeltek. A külső megjelenést, az állományt és az illatot por alakban, valamint a termékek receptúrájának megfelelően elkészített ital formájában egyaránt pontozták. A kész italok esetében természetesen az íz értékelése sem maradhatott el. A vizsgált négy szempont:

  • Külső megjelenése por alakban – a termék jellegétől függően – világosbarnától sötétbarna színig terjedhet. A világos és a sötét szemcsék eloszlása egyenletes, szemmel láthatóan idegen anyagtól mentes. Italként elkészítve a színe ugyancsak világosbarnától sötétbarnáig határozható meg.
  • Állománya por állapotban laza, szemcsés porok vagy granulátumok lehetnek benne. Nem állhat össze, nem tartalmazhat kézzel könnyen szét nem nyomható csomókat és idegen anyagot. Az elkészített italnak ízleléskor simának, érdes részecskétől és pelyhes kicsapódástól mentesnek kell lennie. Nem lehet darás, csomós, erősen üledékes és idegen anyag sem kerülhet bele.
  • Por formában az ízesítő anyag, a kakaópor, illetve a csokoládé aroma illata érezhető, harmonikus és tiszta. Nem lehet savanykás, keserű, állott, kellemetlen vagy idegen szagú. Az elkészített italnak jellegzetes, a felhasznált anyagokra jellemző illata van. A túlízesített, diszharmonikus, fanyar, állott vagy mellékszagú ital nem megfelelő.
  • A termékek íze elkészített italként jellegzetes, kellemes, a felhasznált anyagokra jellemző. Ne legyen túlízesített, savanykás, keserű, állott, idegen és kellemetlen ízű. Az édesítőszert tartalmazó termékek esetében az édesítőszer jellegzetes íze nem lehet tolakodó, és az is fontos, hogy a nyálkahártyát ne irritálja.

Az értékelés alapján ugyan kialakult a rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményei figyelembevételével egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk