Krémsajt, ömlesztett sajtkrém vagy natúr sajtkrém? A sajtkészítmények széles választékával találkozhatunk a boltok polcain. De vajon miből készülnek és milyen minőségi követelményeknek kell megfelelniük? Cikkünkből megtudhatja.
Azokat a tégelyes, kenhető „sajtkészítmény” termékeket, amiket a fogyasztók gyakran szendvicsek alapanyagául használnak szakmai szempontból – összetételtől és az előállítás módjától függően – a Magyar Élelmiszerkönyv 3 fő termékkategóriájának egyikébe sorolhatjuk:
- Sajtkészítmények,
- Ömleszett sajtok és ömlesztett sajtkészítmények,
- Savas és vegyes alvasztású sajtok.
Szupermenta terméktesztünkön mindhárom kategória képviseltette magát egy vagy több termékkel. Cikkünkben most a Sajtkészítmények kategóriát tekintjük meg közelebbről.
A sajtkészítmény kategóriája
A sajtkészítmények speciális technológiai műveletekkel (pl.: darálás, simítás, kutterozás) előállított, általában kenhető állományú termékek.
A felhasználható összetevők alapvetően savas és/vagy oltós alvasztású sajtok, továbbá tejszín, vaj, vízmentes tejzsír, tejsűrítmény, tejpor, savópor, írópor, tejfehérje-koncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, egyéb tejszármazékok, étkezési só, inert gázok, illetve víz.
A sajtkészítmények három csoportba sorolhatóak: natúr, ízesített, valamint desszert jellegűek.
Ez is érdekelheti
Minek nevezzelek?
Felmerülhet a kérdés, honnan tudható, hogy valóban e kategória képviselőjét tesszük a kosarunkba?
Ha következő termékekkel találkozunk, sajtkészítménnyel van dolgunk: gomolyatúró, juhtúró, túrókrém, vajas márványsajt, sonkás sajtkrém. A túró név használata nem félrevezető, mert túrókészítmények esetén a sajt elnevezés használata nem kötelező, annak ellenére, hogy a túró tulajdonképpen egy friss sajt.
A natúr sajtkészítmények minőségi követelményei
A sajtkészítményekre vonatkozó fizikai és kémiai követelményeket szintén előírja a Magyar Élelmiszerkönyv. A zsírtartalomra az alábbiak vonatkoznak a natúr termékkör esetében.
Natúr sajtkészítmények esetében fel kell tüntetni azok zsírfokozatát, illetve a szárazanyagra vonatkoztatott tényleges zsírtartalmat is tömegszázalékban. Ha a terméket utóhőkezelték, akkor annak tényét is jelezni kell.
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv