Image default

Sikera, shekar, ciscdre, cidre, cider

Érdekességek a cider történetéről.
Almából készül, mégsem egyértelműen almabor. A hazánkban is egyre népszerűbbé váló cider igen hosszú és kalandos múltra tekint vissza. Bár eredetének pontos története nem ismert, összegyűjtöttünk néhány érdekességet e kedvelt italról.

  • Az első cider valószínűleg már az ókorban elkészülhetett. A görögök sikera, a zsidók shekar néven készítettek almabort, azaz erős erjesztett italt, vagy ehhez hasonló erjesztett almalevet.
  • A IX. században Nagy Károly frank császár elrendelte az alma és a körteborok gyártását. Ekkor ismerték meg a normannok az almából készült alkoholos nedűt, a ciscdre-t. A cider francia fordítása a „cidre”.
  • Anglia 1066-os normann megszállását követően az almabor fogyasztása egyre szélesebb körben elterjedt. Az első angol cider készítők az 1200-as évek elején telepedtek le Norfolkban.
  • A XV. században kezdték meg az első cider készítéshez nemesített almafajták ültetését, melyek alacsony cukortartalmuk miatt normál fogyasztásra alkalmatlanok voltak. A cider nem csak a szüretelés során keletkezett felesleg kiváló felhasználási alternatívája volt, hanem sokszor a szennyezett víz egy biztonságos helyettesítőjeként is remekelt, hiszen alkoholtartalma elég magas volt a baktériumok elpusztításához, viszont elég alacsony ahhoz, hogy akár gyermekek is fogyaszthassák.
  • Az alma és egyben a cider egészségre gyakorolt pozitív hatásait a történelem során már korán felfedezték. Készítettek almából – többek között – kenőcsöt.Disznózsírt és rózsavizet kevertek hozzá, mivel úgy tartották megszépíti az arcot, eltűnteti a bőr durvaságait valamint a szeplőket. Széles körben elterjedt, hogy a cider meghosszabbítja az életet. Jótékony hatással van a köszvényre, a reumás megbetegedésekre és serkenti a kiválasztó szervrendszer működését.

Ez is érdekelheti

  • A ma is ismert cider fogyasztói kultúra a 17-18. században alakult ki, az állami faiskolák és az angol telepesek térhódítása révén.
  • Az 1860-as években az európai szőlőültetvények jelentős része filoxéria járvány miatt elpusztult, így Franciaországban az elsőszámú erjesztett ital az almabor maradt.
  • Az amerikai kontinensre az almafák ültetése, valamint az almabor-termelés az angolok jóvoltából került. Az 1920-as évek végéig, az alkoholtilalomig a cider előkelő helyen szerepelt Amerika kedvenc italait felsorakoztató listán.

Hazánkban viszonylag későn, 2000-es évektől jelent meg az első cider. Az utóbbi években azonban jelentősen felpörgött a cider fogyasztás, számos új márka képviselteti magát a piacon, így egyre több termék kerül kereskedelmi forgalomba Magyarországon is.

Cider terméktesztünk során kilencet ellenőriztünk. Eredményekkel hamarosan jelentkezünk a Szupermentán!

Forrás: lokalmcider.blog.hunationalgeographic.com; Ben Watson – Cider, Hard and Sweet: History, Traditions, and Making Your Own (Third Edition) – p.15-28.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk