Image default

Nem minden cider almabor

A nyári időszak egyik kedvelt alkoholos itala a cider. Hazai ismertsége meg sem közelíti az angolszász vagy éppen a francia vidékeken tapasztalható közkedveltségét. Mégis jól látható, hogy Magyarországon is egyre népszerűbb és divatosabb terméknek számít. Elsőre almabornak fordítanánk, de ha jól szemügyre vesszük a termékkört, gyorsan kiderül, mégsem minden cider almabor. A Szupermentán ezúttal 9 cidernek jelölt alkoholos italt teszteltünk.

Hogyan nevezzük?

Vannak szavak, amik ha beépülnek a köztudatba, és noha nem magyar tőről fakadnak, mégis mindenki számára egyértelmű, mit is jelent. Nos, a cider esetében talán még nem itt tartunk. Emiatt, ha egy terméken a cider felirat szerepel, akkor az üveg vagy éppen doboz hátoldalán egy rövid leírást is találnunk kell, mint például „félédes almabor” vagy „almalé sűrítményből készített, szénsavas, alkoholos ital”.

Legújabb Szupermenta tesztünk során 9 olyan alkoholos italt vizsgáltunk, aminek a termék főlátómezejében olvasható a cider megnevezés. A 9 tesztelt minta közül hármat neveztek almaborként a forgalmazóik, a többi hat esetben almalé alapú, sűrítményből vagy koncentrátumból készített szénsavas, erjesztett alkoholos italként jelölték azokat. 7 üveges és 2 dobozos kiszerelésű termék volt a tesztelt termékek között, melyek közül 8 szűrt és 1 szűretlen ital volt, és amelyek a nagyobb üzletláncokban is megtalálhatóak.

Ez is érdekelheti

Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv az almabort?
Korábbi cikkünkből kiderül!
Laborban a ciderek

A Nébih laboratóriumaiban atomjaira bontottuk ezeket az italokat. És ez nem túlzás!

Biztonsági és analitikai vizsgálatokat egyaránt végeztünk. Megmértük a mintázott tételek

 • alkoholtartalmát,
 • összes extrakt-, redukáló cukor-, szacharóz, összes cukor, cukormentes extrakt-tartalmát,
 • hamutartalmát,
 • savtartalmát,
 • kalóriatartalmát,
 • összes és szabad kéndioxid tartalmat,
 • savprofil (citromsav, almasav, tejsav)
 • széndioxid
 • tartósítószerek
 • patulin
 • ochratoxin-A
 • alkoholeredet (stabil izotóp-arányok vizsgálata)
 • érzékszervi vizsgálatot is végeztünk.
Letölthető táblázatunkban megtalálhatóak a részletes vizsgálati eredmények!
Így vizsgáztak az almás italok

A vizsgált termékek esetében súlyos analitikai probléma nem merült fel.

Tartósítószert csupán abban a két termékben mutattunk ki, amelyek esetében jelölték is azt a csomagoláson, az előírt határértéket pedig nem lépték túl.

Minőségi probléma két almabornak nevezett termékkel adódott. Ezeknek az italoknak, mivel almabor megnevezéssel kerültek forgalomba, szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, mint „alkoholos ital” leíró nevű társaiknak. Mindkét minőségileg kifogásolható termék erjesztett almaléből készült az élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelően, azonban az egyiknél a mért cukortartalom (19,5g/l) nem felelt meg a címkén feltüntetett „félszáraz” besorolásnak. Ezzel az értékkel ugyanis a félédes kategóriába sorolandó. A másik terméknél a cukormentes extrakt- és az összes sav-tartalom nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt határértékeknek, vagyis ez alapján nem tartozik az almabor termékkategóriába.

Jelölési hiányosságok

A jelölési hibák között az egyik jellemző probléma volt, hogy az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok (kálium-diszulfit; nátrium-diszulfit, nátrium-metabiszulfit) az összetevők felsorolásánál nem kerültek egyértelműen kiemelésre az egyéb összetevők közül.

Az egyik termék címkéje hiányos volt, mivel nem tartalmazta a termék leíró nevét. A cider termékkategóriáról ugyanis nem rendelkeznek a nemzeti tagállami jogszabályi előírások, így kiegészítésként fel kell tüntetni a leíró nevet is. Azaz nem elég „alma cider”-ként írni, hanem pl. „alma alapú szénsavas alkoholos ital” leíró nevet is fel kell tüntetni.

A minőségi és jelölési hibák miatt a termékek felelős vállalkozóit a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hibák javítására.

Az egyik termék forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. Habár a termék laboratóriumi vizsgálatainak eredményei nem jeleztek problémát, az azonosítására szolgáló dokumentumok hiánya miatt a Nébih megtiltotta annak forgalomba hozatalát, mivel az nem nyomon követhető. A felelős vállalkozó több százezres bírságra számíthat.

A Szupermenta cider-teszt legjobbjai

A Szupermenta kedveltségi vizsgálatán vakkóstolás módszerrel bírálták az alkoholtartalom szerint növekvő sorrendben felszolgált alma cidereket. A termékre jellemző érzékszervi szempontokat végigjárva vizsgálták az üveges és dobozos kiszerelésű termékeket a szakértő érzékszervi bírálók, valamint a laikus kóstolók.

 

A cider tisztasága megfelelő, ha tükrös, tiszta, üledéktől és zavarosodástól mentes. Kivéve szűretlen termék esetében, melynél opálosság és üledékesség is megengedett. Tisztaság szempontjából a kóstolóink tetszését legjobban a Somersby és Carling nyerte el.

Szín szerint is bírálták az italokat. Akkor értékelhették legjobbnak a terméket, ha az alma színének megfelelő, aranytól a mély mézsárga árnyalatáig, áttetsző (kivéve szűretlen termék esetében). Az előírtaknak leginkább a Strongbow termék felelt meg.

A cider illatának tiszta, kellemes, méz és fűszerek illatjegyeivel párosultnak, karamellizált alma illatára emlékeztetőnek kell lennie. Ebből a szempontból a Carling kapta a legmagasabb pontot a kóstolóktól.

Ízében megfelelő, ha karamellizált alma, aszalt gyümölcs és vanília jellegű, selymes érzetet kelt, amely kiegyensúlyozott savassággal párosul. Íz harmónia szempontjából kellemesen harmonikus, kerek íz legyen jellemző a termékre. Az illat és íz harmóniát tekintve a Somersby tetszett legjobban tesztelőinknek.

A hatósági vizsgálatok alapján nem nyomon követhetőnek bizonyult termék nem kaphatott helyezést. Bár ez az élmezőnyt egyébként sem befolyásolta, hiszen a kedveltségi vizsgálaton utolsóként végzett.

Végeredményben az alma ízű ciderek versenyében első helyen 44,9 ponttal a Somersby végzett. 42,1 ponttal második lett a Carling, míg harmadikként a Strongbow 39,4 ponttal zárt a Szupermenta kedveltségi rangsorában.

Cider

Cider

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk