Image default

Az almabor és a cider alapszabályai

Cider terméktesztünk kapcsán számos kérdés merült fel a divatos, könnyed, gyümölcsös itallal kapcsolatban. Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv az almaborokat? No, és külföldön hogyan szabályozzák a cidereket? Cikkünkben most ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Mi is az almabor?

Az almabor a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása alapján friss, hűtött, vagy fagyasztott almából, préselt, pasztőrözött vagy sűrített almaléből cukor, és szükség esetén víz hozzáadásával erjesztett alkoholtartalmú ital. További kikötés, hogy  késztermék tényleges alkoholtartalmának legalább 30%-a almából származzon.

Minőségi előírások közül fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzőknek egyaránt meg kell felelni. Ide tartozik az alkoholtartalom, az összessav-tartalom, cukortartalom és cukormentes extrakt-tartalom. Az érzékszervi jellemzőknél pedig a tisztaság, szín, illat, íz és íz harmónia szempontoknak kell megfelelni. A pontos előírásokról és gyártástechnológiáról még többet olvashat a Magyar Élelmiszerkönyv Almaborra vonatkozó 2-703/1 számú irányelvében.

Cider terméktesztünk során 9 alma alapú terméket vizsgáltunk, és rá kellett jönnünk, hogy attól, hogy a cider szó szerepel a címkén, még nem biztos, hogy almaborról beszélünk. De ne siessünk ennyire előre. Hamarosan megjelenő teszteredményeinkben még bővebben írunk majd a cider-almabor kérdéskörről.

Ez is érdekelheti

Mi a cider, a hagyományos almabortermelő országokban?

Az Európai Unió tagállamai közül a legteljesebb jogi szabályozás Franciaországban és az Egyesült Királyságban létezik. Franciaországban külön jogszabály foglalkozik az alma- és körteborok termelésének, forgalmazásával kérdéseivel. Az Egyesült Királyságban az alkoholos italok adózásának kérdéseit szabályozó jogszabály (Alcoholic liquor Duties Act 1979) pontosan leírja, hogy mi is az almabor és a körtebor, és a termékek milyen kategóriákba sorolhatók.

Franciaországban az almabor a friss alma must (lé) erjesztéséből vagy friss alma- és körte-mustból készül, víz hozzáadásával vagy anélkül. Az alma lé részben sűrítményből is származhat, melynek aránya nem haladja meg az 50% -ot. A szabályozó rendelet mellékletében részletesen megadják az almabor specialitások jellemzőit is (alkoholtartalom, cukor tartalom literenként, stb.) Legtöbb almabor szénsavas. A minőségi terméket mini pezsgős palackban árulják (37,5 cl), de forgalmazzák dugós vagy csavaros üvegben is. A jelölés minimális szabályait is tartalmazza az előírás.

Az Egyesült Királyságban az almabor az alma fermentációja során készül, melynek előállítása során soha nem adnak hozzá alkoholos vagy bármely alkoholtartalmú italt, mely színezi vagy ízesíti azt. A csendes és buborékos almaboron belül az alkoholtartalom alapján még továbbiakat különböztetnek meg:

  • csendes almabor 1.2% ABV felett, de 7.5% ABV alatt
  • csendes almabor 7.5% ABV, de 8.5% ABV alatt
  • buborékos almabor 1.2% ABV felett, de 5.5% ABV alatt
  • buborékos almabor 5.5% ABV felett és 8.5% ABV alatt.

Az almabort Európán kívül is sok helyen fogyasztják, így például Ausztráliában, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban, de az ottani szabályok a termékek leírására szorítkoznak.

Kövesse velünk a Szupermentát, mert hamarosan újabb teszteredményekkel jelentkezünk!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk