Milyen feltételeknek kell megfelelniük a boltok polcain található főző- és habtejszíneknek? Cikkünkből megismerhetik a rájuk vonatkozó előírásokat.
A tejszínre vonatkozó jogszabályi követelményeket a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírása tartalmazza.
A tejszín legalább 10% (m/m) zsírtartalmú „zsír a vízben” emulzió típusú tejtermék, melyet a tejből fölözéssel vagy koncentrálási eljárással nyernek. A tej mellett csak olyan összetevőket tartalmazhat, amit a Magyar Élelmiszerkönyv meghatároz. A tejszínek csoportjába különböző zsírtartalmú termékek tartoznak:
legalább % (m/m) | kevesebb mint % (m/m) | |
Félzsíros tejszín | 10 | 18 |
Tejszín | 18 | 45 |
Habtejszín és tejszínhab | 28 | 35 |
Érzékszervileg akkor felel meg a követelményeknek, ha a külső megjelenése egyenletesen csontfehér színű, csak kis mértékben felfölöződött. Az állománya sima, egynemű, a zsírtartalomnak megfelelően sűrűbben folyó. Az illata tiszta, kellemes és enyhén főtt szagú, az íze pedig édeskés, telt és kellemesen főtt ízű.
A főzőtejszínek megnevezésében a „főző” kifejezést a felhasználási célja miatt használják.