Az ősz egyik legnagyobb sztárja kétségkívül a sütőtök. Leves, köret, sütemény, tészta, krém – bizony mindegyiküknek kiváló alapja lehet a sütőtök. Semleges íze miatt bármilyen fűszer jól áll neki. Amellett, hogy finom, ráadásul egészséges is, hiszen az egyik legolcsóbb vitamin-, tápanyag- és energiaforrás. Cikkünkben egy sütőtökös brownie receptjével ismerkedhetnek meg az érdeklődők! Nosza, irány a konyha, ideje kipróbálni!
Egy őszi borongós estén bárkit jobb kedvre derít, ha sült sütőtök illata lengi be a házat. Ezt már csak azzal lehet fokozni, ha a csábító illatfelhő csokoládéval keveredik.
A sütőtökös brownie ízek és színek tekintetében is tökéletesen alkalmazkodik az évszakhoz.
Hozzávalók (15*18 cm-es tepsihez):
Sütőtökös rész:
- 600-700 g sütőtök
- ¼ szerecsendió reszelve
- kevés fahéj
Alaptészta:
- 3 db tojás
- 110 g liszt
- 2 csipet sütőpor
- 200 g cukor
- 130 g olvasztott vaj
Csokis rész:
- 30 g kakaópor
- 150 g étcsoki
Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ha kész, aprítógépben összezúzzuk a szerecsendióval és a fahéjjal.
Az alaptésztához a vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, majd jöhet bele a liszt és a sütőpor. Ha csomómentes, akkor a tészta egyik felét a sütőtökhöz adjuk és jól összekeverjük.
A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport és az olvasztott étcsokit.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a csokis keverék ¾-ét beleöntjük, elsimítjuk, majd a tetejére jöhet a sütőtökös rész. A maradék csokis tésztát nagyobb pöttyökben rárakjuk és egy késsel belehúzgálunk, hogy szép, márványos legyen a teteje.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Miután kicsit kihűlt, szeletelhetjük is.