Image default

Jó tanácsok vetőmagok vásárlásához!

A tavasz beköszöntével sokak kedvenc időtöltése lesz a kertészkedés. Egy virágokban pompázó kert látványát sosem lehet megunni. De mitől minőségi egy vetőmag? Íme, 5 hasznos tanács a sikeres vásárláshoz.

Mit várhatunk egy vetőmagtól? Tisztaságot, a megfelelő csírázóképességet és, hogy károsítóktól mentes legyen. Fontos a faj- és fajtaazonosság, amely a tasakon feltüntetett névnek való megfelelést jelenti. Ezenkívül a vetőmagnak genetikai értékeit tekintve is homogénnek kell lennie, kivéve, ha Mix megjelöléssel hozzák forgalomba.

1. Olvassuk el a termékinformációt!

A tasakon minden esetben fel kell tüntetni az alapvető termékinformációkat. Dísznövények esetében ezek közé tartozik a növény magyar és tudományos neve, valamint a fajta neve, amelyek általában egy élethű, színes fotó mellett találhatóak. Szintén kötelező ráírni a csomagolásra a vetőmag forgalmazóját, a tétel egyedi megkülönböztető jelzését (ún. LOT szám, fémzárszám), valamint a tömegére vagy mennyiségére (gramm vagy darab) vonatkozó adatokat.

2. Nézzük meg a lejárati időt!

A forgalmazók fel szokták tüntetni a vetőmagvak minősítési és lejárati időpontját is, bár ez a hobbikertészkedés céljából árusított virágmagvak esetében nem kötelező. Ha azonban a lejárati idő feltüntetése megtörtént, az a forgalmazóra nézve a továbbiakban kötelezettséget jelent, vagyis lejáraton túli vetőmag nem hozható forgalomba.

3. Fontos a csomagolóanyag

 Vetőmagot csak olyan csomagolóanyagban szabad forgalomba hozni, amely biztosítja a minőség megóvását, és amelyből a csomagolóanyag megsértése nélkül nem lehet kivenni vagy kicserélni a magot. A csírázóképesség megőrzésében számít a csomagolóanyag minősége is. Az úgynevezett csíramegőrző csomagolás (alumínium tasak) jobban védi a vetőmagokat az esetleges helytelen tárolás káros következményeitől.

Ez is érdekelheti

4. Hasznos lehet egy eligazító ábra

Segítség a kertészkedők számára, amikor a dísznövény általános leírása mellett (magasság; virágzat típusa, mérete, színe; a felhasználás célja) piktogrammal ábrázolják az adott dísznövény életciklusait, a vetés helyét, idejét, mélységét, a palántázás, illetve a kiültetés idejét, valamint a sor- és tőtávolságot.

5. Kicsírázik?

A vetőmagvak legfontosabb értékjelző tulajdonsága a százalékban kifejezett csírázóképesség, amely megmutatja, hogy a tasakban található vetőmagok hány százalékának a kifejlődésére számíthatunk. A csírázási százalékot a hobbi vetőmagvaknál nem kötelező a tasakon feltüntetni. A vásárlók a fontosabb egynyári dísznövény fajok jogszabály szerinti minimális csírázóképességéről tájékozódhatnak a Nébih weboldalán. A csírázási százalék faj- és fajtafüggő, de függ a betakarítástól (minősítéstől) eltelt időtől, illetve a tárolási körülményektől is. A vetőmagok csírázóképessége egy idő után fokozatosan romlik, hiszen élő anyagról van szó. A tasakon feltüntetett minősítési és lejárati idő adhat támpontot arra, hogy hol tarthat ez a romlási folyamat. Általánosan elmondható, hogy a minősítési időhöz közeli vetőmagvak csírázóképessége a jobb.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk