Image default

5 tipp az otthoni paprikaneveléshez

A paprika a legtöbb kiskertben megtalálható. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet arra az esetre, ha valaki már a palántát is saját kezűleg szeretné nevelni.

  • A boltokban elérhető paprikák színskálája, csípősségi foka, felhasználási módja roppant széleskörű. Ültetés előtt mindig alaposan olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információkat, hogy biztosan az igényeinknek megfelelő növényt neveljünk!
  • A palántanevelést február végén vagy március elején, esetleg közepén kezdjük el! Így április végére már kiültetésre alkalmas lesz a növény.
  • Csírázáskor a 30–32oC az optimális, de szobahőmérsékleten (24oC) is ki fog kelni. Szikleveles korban 7–8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet kell tartani, hogy a megnyúlást elkerüljük. A lombfejlődéskor a fényviszonyoktól függően nappal 25–30oC, éjszaka 17–18oC hőmérséklet ajánlott.
  • A palántaneveléshez célszerű vetés előtt a magokat egy napig nedvesen tartani. Ezáltal könnyebben megindul a mag fejlődése, elősegítjük a csírázást. A földet mindig tartsuk nedvesen, biztosítsunk meleg hőmérsékletet, és kapjon napfényt a fejlődő palánta!
  • A palánták akkor alkalmasak a kiültetésre, ha minimum 5 kifejlett levelük van. A kiültetéskor figyelembe kell venni, hogy szabadföldre való ültetéskor a májusi fagyok okozhatnak fagykárt, ezért fontos, hogy a kiültetéssel várjunk a hajnali talajmenti fagyok megszűnéséig! A paprika a fagypont alatti hőmérsékletet még rövid ideig sem viseli el, valamint 10 oC alatt nem fejlődik, 35 oC felett pedig nem kötnek a virágok.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk